Schimmenspel rond rotte-eierenlucht in Brabant

Trouw

Een kind wordt onwel bij de Deurnese waterspeelplaats. De ontdekking dat het giftige gas H2S in het grondwater zit, leidt tot onenigheid over de gezondheidsrisico's. Als ze toen geweten had wat ze nu weet, was ze met haar zoontje naar het ziekenhuis gereden. Maar vier jaar geleden wist Nancy Goossens nog niets af van waterstofsulfide, een giftig gas dat in delen van Brabant in het grondwater zit. En dus was ze niet meteen gealarmeerd toen ze de geur van rotte eieren rook bij een waterspeelplaats in Deurne. En toen haar negenjarige zich zo beroerd voelde dat hij niet meer op zijn benen kon staan, bracht ze hem niet naar de dokter, maar naar huis.

(...) Waterstofsulfide kan in het overgrote deel van Brabant in de bodem voorkomen, zo blijkt uit een onderzoek dat TNO deed in opdracht van Noord-Brabant, naar aanleiding van de Deurnese waterspeelplaats. Waar het gas precies zit, is niet te voorspellen. Er zijn twaalf locaties bekend waar het in de afgelopen jaren werd geroken. Op zeven andere plekken vonden de onderzoekers een 'hoge concentratie' H2S in het grondwater.

(...) Jack Spithoven, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en opgeleid als klinisch chemisch analist, sluit zich aan bij de zorgen van TNO. Hij is een kennis van Nancy Goossens, en spreekt daarom op persoonlijke titel. Maar Spithoven kent de stof: hij had er als medewerker van de GGD in Utrecht mee te maken, toen rioolwerkers last hadden van H2S. Hij schrok van de waarden die in het TNO-rapport staan. Hij denkt dat het zoontje van Goossens geluk heeft gehad.

Zenuwstelsel
Je ruikt H2S niet altijd, waarschuwt Spithoven. "Het gas werkt direct in op het zenuwstelsel. Boven een bepaalde waarde verlamt het de zenuwcellen in de neus. Dan ruik je niets, maar het gaat wel om levensgevaarlijke waarden." Spithoven verwacht niet dat er snel dodelijke ongelukken gebeuren in het open veld, omdat de wind daar een rol speelt. Maar bij bouwprojecten bijvoorbeeld is het risico groter. Daar is het soms nodig om grote hoeveelheden grondwater op te pompen. Bouwvakkers die 's ochtends een bouwput instappen, zouden door het gas kunnen worden overvallen. Ook in kruipruimtes van huizen in de omgeving kan het gas zich gevaarlijk ophopen, waarschuwt Spithoven. Hij vindt dat Noord-Brabant veel meer ruchtbaarheid moet geven aan het probleem, zodat iedereen er beter op bedacht is.

Het volledige artikel is verschenen in de Trouw, 6 juli 2016