Microbioloog Han Wösten werkte met designer aan voedselproducerende kleding

Schimmelproject wint Bio Art & Design Award 2020

Credit: Dasha Tsapenko

Het kunstproject van schimmelexpert Han Wösten en designer Dasha Tsapenko heeft de Bio Art & Design Award 2020 gewonnen, met een collectie kledingstukken op basis van schimmels. Een internationale jury selecteerde drie winnende kunstprojecten uit 12 teams waarin internationale kunstenaars en ontwerpers met Nederlandse wetenschappers samenwerken.

Voedselproducerende kleding
De designer Dasha Tsapenko ontwikkelt een collectie kledingstukken voor de toekomst, die een alternatief waardesysteem in de mode introduceert, door inspiratie te halen uit de landbouw. Vijf jassen tonen vijf cycli van een kledingstuk en illustreren hoe de waarde van een bepaald stuk in de loop van de tijd toeneemt, en steeds kostbaarder wordt met elke gebruikscyclus. Het project is speculatief van karakter en heeft tot doel het huidige lineaire consumentengerichte modesysteem en de manier waarop we voedsel produceren, uit te dagen. Tsapenko werkt in de uitvoering van haar project samen met schimmelexpert Han Wösten van de onderzoeksgroep Microbiologie. Voor Wösten is het al de vierde keer dat hij deze competitie wint. “Uit kunst geïnspireerde projecten ontstaan nieuwe onderzoekslijnen”, zegt Wösten.

Klik op de foto om te vergroten. Credit: Dasha Tsapenko

Bio Art & Design Award

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie; dit was de tiende editie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn, te laten experimenteren met bio-kunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2020 is een initiatief van ZonMw, MU artspace en BioArt Laboratories. De prijs vormt een stimulans voor de snel groeiende groep jonge kunstenaars die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de levenswetenschappen bieden.

Elk van de winnaars kan in de komende maanden een geldprijs van 25.000 euro besteden aan het realiseren van hun bio-kunstproject. Ieder BAD Award-project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een Nederlandse onderzoeksinstelling.

Meer informatie
Lees het hele juryrapport