Rauw vlees slecht voor hond én baas; Faculteit diergeneeskunde slaat alarm

De Telegraaf

Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven. Baasjes zijn ervan overtuigd dat het gezonder is voor hun hond of kat, maar daarbij verliezen ze de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke bacteriën uit het oog. Het gaat daarbij onder andere om bacteriën als salmonella, E. Coli, campylobacter en ESBL-producerende bacteriën. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren). Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken. (...)

Extra zorgwekkend is de toename van ESBL. Dat is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken en maakt dat andere bacteriën (die bijvoorbeeld infecties veroorzaken) resistent zijn tegen antibiotica. Daardoor kan een simpele blaasontsteking of een ontsteking van een wondje niet meer te behandelen zijn. Dierenartsen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht maken zich zorgen. (...)

Dr. Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren bij Universiteit Utrecht, deelt de zorg van zijn collega. En het is maar de vraag of rauw vlees ook echt gezonder is. Er zijn heel goede alternatieven voor rauw vleesvoeding. Brokken en blikvoeding zijn veiliger dan rauw vleesvoeding en ik zou dat zeker adviseren als uw huisdier in contact komt met jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en/of zieken. Als u uw huisdier toch met rauw vlees wilt voeren, betracht dan goede hygiënemaatregelen.

Het volledige artikel is verschenen in De Telegraaf van 25 september 2015.