PSSM in de paardenhandel

Tijdschrift voor Diergeneeskunde

De handel in paarden is lastig want een paard is geen koelkast, maar wordt in de wet eigenlijk wel zo gezien. Zeker nu voor allerlei ziekten steeds meer bekend wordt over de onderliggende erfelijke aanleg, wordt verkoop en koop van paarden steeds gecompliceerder.

Probleem

Een verkoper van Nederlandse Trekpaarden verkoopt een 3,5 jaar oud Trekpaard ruin aan een klant die het paard voor de Horse Power Competition wil gaan gebruiken. Het paard is jong maar al wel beleerd in een-en tweespan en is verkeersmak. Het dier wordt op 22 november 2017 bij de koper geleverd. Door omstandigheden wordt het paard pas tegen de Kerst voor het eerst aangespannen gereden. Daarbij is het paard niet werkwillig en staakt zelfs. Het dier heeft. net als bij de vorige eigenaar. dagelijks weidegang met enkele andere paarden en ligt (te) veel. Het trainen lukt niet goed en in wedstrijdverband wil het paard niet vlot lopen. Dit blijft in de weken die volgen een steeds terugkerend probleem. ook als de hulp van een ervaren trainer wordt ingeroepen.

Verder onderzoek

Begin april 2018 neemt de dierenarts bloed af voor een uitgebreide screening. De CK-concentratie is niet verhoogd (349 U/ L: referentiewaarden 130-431). De LOH-concentratie is iets verhoogd (542 U/ L: referentiewaarde 0-400). Het bloed is echter niet direct na een 'aanval' afgenomen. Verder wordt op verzoek van de koper een gentest uitgevoerd op PSSM1. Deze test levert op dat het paard homozygoot positiefs op de genetische afwijking GYS1. Dit leidt tot de conclusie dat de onderliggende oorzaak voor het probleem PSSM-1 is. De koper wil de koop ongedaan maken en het paard teruggeven aan de verkoper. Beide partijen vragen advies bij de eerste auteur.

- Door Marianne Sloet van Oldruitenborgh-OosterbaanCornĂ©lie Westermann en Ellen Roelfsema

Het volledige artikel is verschenen in Tijdschrift voor Diergeneeskunde, juli 2018