Politie zet docent notarieel recht Robert Helder in als vrijwilliger bij opsporing

Robert Helder
Dr. mr. Robert Helder legt de eed af bij de politie Oost-Nederland

Robert Helder, docent privaat- en notarieel recht aan de Universiteit Utrecht, is beëdigd bij de politie Oost-Nederland als vrijwilliger. Hij helpt bij de financiële recherche.

"Ik ken de wereld van notarieel recht, ik ben 22 jaar lang kandidaat notaris geweest. Die kennis kan ik nu mooi inzetten in de opsporing", aldus Robert Helder, die daarnaast les blijft geven aan de Universiteit Utrecht. Tijdens een andere vrijwilligersklus, voor een stichting in Zwolle, kwam hij in contact met een teamchef van de Politie Oost-Nederland. Die vertelde dat de politie expertise zoals de zijne goed kon gebruiken. De universitaire docent had eerder al eens een workshop aan de politieacademie gegeven.

Fraude, witwaspraktijken, verdachte aktes

Helder is beëdigd bij de politie Oost-Nederland maar kan straks door rechercheurs uit heel Nederland worden gebeld als er bijvoorbeeld bij een huiszoeking handelsregisters of notariële stukken in beslag worden genomen. Helder kan meer duiding geven aan die stukken in een onderzoek. Teamchef Ivonne Seuters: “Het is uniek dat we nu iemand binnen de politie hebben aan wie we vraagstukken kunnen voorleggen die erg complex kunnen zijn.”

Robert Helder tekent bij de politie als vrijwilliger

Helder: “Ik kan verdachte zaken opmerken in documenten die er op het eerste zicht normaal uitzien. Denk bijvoorbeeld aan witwaspraktijken, fraude en valsheid in geschrifte. Ik kan stukken uit het kadaster onder de loep nemen, of hypotheekaktes, of de oprichtingsakte van een stichting. Stichtingen zijn vanwege hun bijzondere rechtsvorm helaas geregeld een instrument voor fraude. Dat leg ik in colleges ook uit aan studenten.” Het gebeurt volgens Helder in de praktijk ook dat notarissen in alle naïviteit de criminaliteit worden ingezogen. “Als iemand voor de vijfde keer in een jaar een hypotheekakte nodig heeft voor een huis, moet je kritische vragen stellen. Dat gebeurt niet overal, sommige notarissen willen de klus niet mislopen.”

Bijdrage aan de maatschappij

Voor het vrijwilligerswerk moet de universitaire docent naar het politiekantoor komen. “Ik kan het werk niet thuis achter mijn eigen computer doen. Juist die gevoelige documenten moeten goed beveiligd worden.” Hij krijgt dan ook een pasje en een telefoon van de politie. Hij verwacht niet dat het werk hem boven het hoofd groeit. De politie heeft ook zelf expertise in huis. “Ik doe het er nadrukkelijk bij, af en toe als vrijwilliger. Het voelt goed om een nuttige bijdrage te leveren aan een betere maatschappij.”

De politie maakt wel vaker gebruik van vrijwilligers. In het verleden waren dat bijvoorbeeld verkeersregelaars, tegenwoordig dus ook mensen met specialistische kennis. Aart Garssen, sectorhoofd van de rechercheafdeling van de politie Oost-Nederland is van mening dat de politie vaker kennis uit de samenleving moet gebruiken binnen de opsporing. De aanstelling van Helder is een mooie aanzet om daar meer gebruik van te gaan maken.