Oratie Harry Hummels: De VN moet een 18e duurzaamheidsdoelstelling toevoegen

Prof. dr. Harry Hummels

Wanneer is een onderneming pas echt 'sociaal'? Harry Hummels pleit er in zijn oratie voor dat de VN een 18e duurzaamheidsdoel toevoegt aan de lijst die ze nu hanteren. Namelijk: het nastreven dat een onderneming 'sociaal' is,

Hummels aanvaardt met zijn oratie het ambt van hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht. De leerstoel is de eerste op het gebied van Sociaal Ondernemerschap in Nederland en is mogelijk gemaakt door een stichting die financi├źle bijdragen ontvangt van onder meer, Tony's Chocolonely, ANB AMRO en Van Doorne.

Basisbehoeften van onze samenleving

De Verenigde Naties hebben een aantal jaar gelededen 17 'sustainable development goals' (17 goals to transform our world) aanvaard en de basisbehoeften van onze samenleving prominent op de agenda geplaatst. Daartoe behoren bijvoorbeeld een einde aan honger, een einde aan armoede en het beschermen van het leven op het land en in de oceanen. Inmiddels hebben taloze bedrijven en instellingen zich gecommiteerd aan de implementatie van deze doelstellingen. Maar is deze lijst wel volledig? In zijn oratie pleit Harry Hummels voor het hanteren van een 18e duurzaamheidsdoel wanneer wordt gekeken of een onderneming ook echt sociaal is: versterk de vaardigheden van mensen en hun gemeenschappen om effectief bij te dragen aan (de besluitvorming over) het beleid en de activiteiten gericht op het bevorderen van een duurzame samenleving en een leven in menselijke waardigheid.

De oratie is hier te lezen (als pdf).

Naar aanleiding van de oratie verscheen ook een artikel in het Financieele Dagblad.