Oorkondes uit de Collectie Wttewaall geïnventariseerd

In 1917 schonk Bartholomeus Wttewaall van Wickenburgh een grote verzameling boeken, gedrukte pamfletten en archivalia over zijn familie aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Hieronder bevonden zich ruim 80 oorkondes. Deze zijn nu voor het eerst geïnventariseerd.

Ruim een eeuw lang werden de oorkondes, geschreven op perkament en vaak voorzien van een zegel, in opgevouwen toestand in houten kistjes bewaard. Niemand had ze geopend en over de inhoud was niets bekend. Om de oorkondes toegankelijk te maken werden ze eerst gevlakt, geconserveerd en genummerd. Ze zijn daarna stuk voor stuk beschreven door Otto Vervaart en de inventaris is nu gepubliceerd via het Digitaal Repertorium in de Collectie Wttewaall en de Collectie Oorkondes.

Connecties

Grondlegger van deze collectie oorkondes was Hendrik Assuerus Wttewaall (1699-1774), burgemeester van Utrecht en heer van Stoetwegen en Wickenburgh. Stoetwegen ligt in Zeist en Wickenburgh in ’t Goy (Houten), en is nog steeds in het bezit van de familie Wttewaall.

De oorkondes laten de connecties zien tussen de vooraanstaande Utrechtse families Hamel, Van Hattingh, Riccen (Rixen), Van der Straten en Wttewaall. Ze gaan vaak om transacties en overeenkomsten met betrekking tot land en rechten. De oudste dateert uit 1452. Verschillende oorkondes hebben wassen zegels, onder andere van verschillende stadhouders van het huis Oranje.

De inventarissen van andere collecties met oorkondes zullen in de toekomst ook online beschikbaar worden gesteld via de Collectie Oorkondes.