Onderzoek naar onbedoelde, maar systematische discriminatie van niet-westerse jongeren van start

Jonge mensen op straat in Amsterdam, ze doen capoeira
Foto: Fons Heijnsbroek via Unsplash

Onderzoekers Hanneke van Eijken, Linda Senden en Jitske Mink van de Universiteit Utrecht zijn gestart met het Horizon-project UNDETERRED. Dit is een onderzoek in meerdere landen naar systematische discriminatie. De Utrechtse collega’s doen rechtspraakonderzoek in Nederland. De Universiteit van Amsterdam vult dit aan met kwantitatief onderzoek.

Ondanks bestaande wetgeving en beleid ervaren veel jongeren (18-35 jaar) met onder meer een Noord-Afrikaanse achtergrond discriminatie in alle aspecten van het dagelijks leven. Van het vinden van werk en een huis tot toegang tot gezondheidszorg en hoger onderwijs. Hoe dringen we die ongelijkheid terug? Hoe verbeteren we normen, procedures en praktijken die discriminatie veroorzaken? Daar richt het multidisciplinaire onderzoek UNDETERRED zich op. 

Wetenschappers die betrokken zijn bij UNDETERRED doen onderzoek naar systematische discriminatie en racisme in de landen Canada, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Roemenië en Nederland. Het project wordt geleid door Université de Bordeaux.

Huis, werk, gezondheid, hoger onderwijs

Het multidisciplinaire onderzoek focust zich op discriminatie van de jongere generatie (18-35 jaar) op grond van ras, etniciteit en religie. Specifiek zal het onderzoek gericht zijn op (het nageslacht van) Noord-Afrikaanse, Sub-Saharaanse en Turkse immigranten, en nationale minderheidsgroepen zoals Roma. Discriminatie van deze doelgroep wordt binnen vier deelgebieden onderzocht: huisvesting, werkgelegenheid, gezondheid en hoger onderwijs. Het onderzoek beperkt zich tot de voornoemde landen omdat uit recent statistisch onderzoek (ILO 2021, OECD 2020) is gebleken dat in deze landen discriminatie is ervaren door de voornoemde doelgroep binnen de voornoemde deelgebieden. 

Diversiteit en inclusie

Onbedoelde mechanismen van discriminatie worden mogelijk niet of nauwelijks worden geïdentificeerd, begrepen of bestreden. Het doel van het onderzoek is dan ook dit te verhelderen, besluitvormers hiervan bewust te maken en hen aan te moedigen om actie te ondernemen op het gebied van diversiteit en inclusie. Daarbij wordt gestreefd naar het verminderen van ongelijkheid en het bevorderen van een inclusieve samenleving. 

De onderzoekers van Universiteit Utrecht voeren het juridische onderzoek uit over de situatie in Nederland. De resultaten van de verschillende landen zullen met elkaar worden vergeleken en worden samengebracht in een onderzoeksrapport. Dit onderzoeksrapport zal januari 2024 worden gepresenteerd.