Nieuwe publicatie: wandelgids 'Utrecht en de Joden'

The Rising of Lazarus by Ouwater (PBK Berlin)
Fragment van 'The Rising of Lazarus' door Ouwater (Gemäldegalerie, Berlin, 1445)

Welke rol heeft de Joodse gemeenschap gespeeld in het Utrechtse culturele, economische en politieke leven en wat voor Joodse invloeden zijn er terug te vinden in de stad? Dit soort vragen worden beantwoord in de wandelgids ‘Utrecht en de Joden: Een wandeling door de eeuwen’, geschreven door Joost van der Lijn en gepubliceerd door het Centre for the Humanities. Op 3 mei werd deze gepresenteerd tijdens de Culturele Zondag in het Joods Cultureel Centrum Merkaz. 

Joodse plaatsen in de binnenstad

De wandelgids beschrijft de belangrijkste plaatsen in de binnenstad van Utrecht waar Joods leven is geweest of gelukkig weer is opgebloeid. Tijdens de wandeling loopt u langs verschillende plekken en gebouwen, zoals synagogen, het weeshuis en het ‘Jodenrijtje’ bij de Bakkerstraat. Het is een wandeling die een licht werpt op belangrijke onderwerpen van de Joodse geschiedenis zoals theologie, onderwijs, handel, de deportatie en uitroeiing van de Joodse gemeenschap, maar ook het verzet in deze zwarte periode van de Tweede Wereldoorlog.

Een onderdeel van een serie wandelingen

Utrecht en de Joden is de tweede wandelgids in een serie van wandelingen die verschillende onderwerpen van de geschiedenis van de stad Utrecht belichten. De eerste wandelgids, Sporen van Slavernij in Utrecht, geschreven en samengesteld door Esther Captain en Hans Visser, werd gepubliceerd in 2013 en is uitgebracht in het Nederlands met een Engelse vertaling. U kunt deze hier kopen. 

Details:

  • Titel: Utrecht en de joden. Een wandeling door de eeuwen
  • Auteur: Joost van der Lijn
  • ISBN: 9789082381900
  • De uitgave is mogelijk gemaakt door het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht, Stichting Merkaz, Het Utrechts Archief en particulieren.
  • Verkrijgbaar in de boekhandels en via de auteur.

Lees een recensie van de wandelgids op DUB