Nieuwe podcast "Tipping the Iceberg": een lokale gemeenschap op een klein eiland praat over voedsel en de toekomst

“Silja Zimmermann interviews a St. Paul resident. Photo: Wiebe de Jong”
Silja Zimmermann interviews een St. Paul bewoner. Foto: Wiebe de Jong

De nieuwe podcast Tipping the Iceberg verkent de erfenis, verhalen en levende herinneringen van de Unangax̂, een geïsoleerde lokale Noordpoolgemeenschap die vecht voor voedselzekerheid en het behoud van haar unieke manier van leven. . De miniserie is gemaakt door Silja Zimmermann, promovendus aan de Universiteit Utrecht, in samenwerking met wetenschappers, leden van de gemeenschap, vertegenwoordigers van inheemse stammen, ouderen en lokale jongeren.

Lokale gemeenschappen in het Noordpoolgebied worden bijzonder hard getroffen door de vele crises van de 21e eeuw. Overbevissing, eeuwenlange kolonisatie en de klimaatcrisis vormen bedreigingen voor deze gemeenschappen. De belangrijkste voedselbronnen slinken, traditionele kennis gaat verloren en steeds meer mensen trekken naar de stad. Veel leden van deze gemeenschappen voelen zich verlamd. 

Samen onderzoeken we de vraag: Hoe kan voedselzekerheid worden gegarandeerd in het licht van meerdere crises in de toekomst?”

Photo of Silja Zimmermann
PhD researcher, Copernicus Institute of Sustainable Development & Centre for Complex System Studies

Maar wat als er toch hoop is? We zien vaak slechts het topje van de ijsberg als het om deze problemen gaat. Om ze echt te begrijpen en er oplossingen voor te vinden, moe er dieper gegraven worden. De podcast Tipping the Iceberg dompelt ons onder in de wereld van de Unangax̂

De podcast Tipping the Iceberg dompelt ons onder in de wereld van de Unangax̂ (Aleoetische) gemeenschap op St. Paul Island, Alaska. In vier afleveringen interviewt transdisciplinair PhD-onderzoeker Silja Zimmermann wetenschappers, leden van de gemeenschap, stamvertegenwoordigers, ouderen en lokale jongeren. "Samen onderzoeken we de vraag: Hoe kan voedselzekerheid worden gegarandeerd in het licht van meerdere crises in de toekomst?”

Uitgezonden op lokale radio

De podcast Tipping the Iceberg werd uitgezonden op KUHB, het lokale radiostation van St. Paul Island. Radio is een belangrijke informatiebron voor de bewoners van het eiland, dus de podcast heeft een aanzienlijk deel van de gemeenschap kunnen bereiken.

De samenwerking tussen Zimmermann en Wiebe de Jong van de VU Amsterdam, en de onschatbare bijdragen van de gemeenschap van St. Paul Island, heeft geleid tot een rijke, multidimensionale verkenning van lokale problemen en oplossingen, waarbij academisch inzicht naadloos overgaat in lokale wijsheid. "De reis van concept naar realiteit is zeer samenwerkingsgericht en verhelderend geweest," zegt Zimmermann.

The Tipping the Iceberg podcast is part of a larger-scale research project focusing on how participatory processes and knowledge co-creation can achieve sustainable transitions in food systems for and with Arctic Indigenous communities. The podcast's development was generously supported by Public Engagement at Utrecht University. You can listen to the podcast below or through Spotify.

De Tipping the Iceberg podcast maakt deel uit van een grootschalig onderzoeksproject dat zich richt op hoe deelnemingsprocessen en co-creatie van kennis duurzame transities in voedselsystemen kunnen bewerkstelligen, voor en met inheemse gemeenschappen in het Noordpoolgebied. De ontwikkeling van de podcast werd genereus ondersteund door Public Engagement van de Universiteit Utrecht. Je kunt de podcast hieronder beluisteren of via Spotify.

Idee en uitvoering: Silja Zimmermann
Editing en productie: Wiebe de Jong
Artwork: Lydia Dirks

  • Silja Zimmermann podcast driving
  • Silja Zimmermann podcast boat
  • Silja Zimmermann podcast field

Trailer: 'Tipping the Iceberg' 

Voor inheemse gemeenschappen is voedselzekerheid een levensader. Het is meer dan alleen calorieën of voedingsstoffen. Het is een verbinding tussen het verleden en vandaag. In een gemeenschap die diep verbonden is met haar omgeving, weerspiegelt voedselzekerheid de gezondheid van een heel Arctisch ecosysteem. Hoge niveaus van voedselonzekerheid tonen dus aan dat er iets ernstig mis is.

Ga samen met presentatrice Silja Zimmermann op reis om het voedselsysteem van de Unangax̂ (Aleoetische) gemeenschap van St. Paul Island in Alaska te verkennen. Leer meer over de uitdagingen waar het 'Volk van de Zeehond' tegenaan loopt en leer over mogelijke oplossingen. Is een betere toekomst mogelijk?

Aflevering 1: 'In Need of Transformation'

Klimaatverandering, het verdwijnen van wilde dieren, achteruitgang van het milieu. De wereld verkeert voortdurend in nood en we slagen er nog niet in om deze onderling verbonden uitdagingen op te lossen. Een transformatieve verandering is nodig.  Wereldwijd en lokaal. Voor de kleine gemeenschap op St. Paul Island staat hun hele manier van leven op het spel. Populaties van belangrijke diersoorten nemen af, de lokale krabviseconomie is ingestort, de voedselprijzen zijn hoog en mensen verlaten het eiland. Hoe houden we hoop?

In de eerste aflevering ontmoet presentatrice Silja Zimmermann wetenschappers die uitleggen wat het Tipping the Iceberg-project en de inheemse voedselzekerheid inhouden en waarom transformatieve verandering zo belangrijk is op St. Paul.

Aflevering 2: 'If the Seals are Gone, we are Gone'

Als "slaven van de oogst" werden de Pribilof Aleuts eerst door de Russen en later door Amerikaanse kolonisten gedwongen om deel te nemen aan de commerciële pelsrobbenindustrie. De geschiedenis van het eiland St. Paul is bewogen. De getijden van de geschiedenis weerklinken er nog steeds, maar de kleine eilandgemeenschap is veerkrachtig.

In de tweede aflevering van Tipping the Iceberg neemt cultureel leider Aquilina Lestenkof van het eiland St. Paul ons mee door de tijdperken die het 'Volk van de Zeehond' hebben gevormd. Luister mee naar ouderen die hun stem en wijsheid lenen om de strijd en triomfen van de Aleoetische gemeenschap te onthullen, en ga met ons mee om de erfenis, verhalen en levende herinneringen te ontdekken van een gemeenschap die vecht voor het behoud van haar unieke manier van leven.

Aflevering 3: 'Tides of Change'

Nadat de Amerikaanse regering haar activiteiten stopzette en er een einde kwam aan de commerciële pelsrobbenvangst, moest de gemeenschap een nieuwe economie ontwikkelen. De krabbenvisserij bracht een nieuwe bron van inkomsten naar St. Paul Island. De gemeenschap werd welvarend, toen niemand nog verwachtte dat die industrie ooit zou instorten. Vandaag de dag staat St. Paul weer voor een onzekere toekomst met een worstelende krabbenvisserij die verzwakt is door overbevissing op koolvis, en instortende krabbenpopulaties als gevolg van de klimaatcrisis. Wat betekent dit voor de gemeenschap?

Tides of Change vertelt verhalen over het hedendaagse leven op St. Paul Island. Een leven tussen traditionele levensonderhoud en een moderne economie. Vaak is het een leven vol vreugde ondanks alle tegenslagen, dankzij de cohesie van de gemeenschap.

Aflevering 4: 'Planting Seeds of Hope'

Een kleine gemeenschapstuin, een plaatselijke fabriek voor de verwerking van rendiervlees en een plaatselijk onderzoekscentrum midden in de Beringzee - tal van plannen en initiatieven kunnen het leven op St. Paul Island blijvend veranderen.

In deze aflevering neemt presentatrice Silja Zimmermann ons mee om te onderzoeken hoe kleine positieve initiatieven, de 'zaadjes', kunnen uitgroeien tot een mooie toekomst voor de gemeenschap op St. Paul Island. Ontmoet wetenschappers en leden van de gemeenschap die een hoopvolle blik werpen op de toekomst van het eiland. Deze aflevering is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in initiatieven vanuit de gemeenschap en de levendige toekomst van St. Paul