Nieuw programma Studium Generale online!

Vanaf 5 februari begint het nieuwe lezingenprogramma van Studium Generale. Met onder andere: Hoe komen we uit de wooncrisis? Zijn er kantelpunten in het klimaat? Waarom gaan we op zoek naar onszelf op reis?

Daarnaast is het tijd om het over de allerkleinsten te hebben. Want op het moment van schrijven zijn er maar liefst twee baby’s onderweg en twee net geboren bij de programmamakers van Studium Generale. Niet alleen zij, maar elke jonge ouder wordt vanaf dag één overspoeld met (goed bedoelde) adviezen. Maar hoe kun je in die overdaad aan meningen het goede doen? In de serie 'Bemoei je met je eigen kind!' onderzoeken we wat de wetenschap zegt over zwangerschap, ontwikkeling en opvoeden. 

De overweging om een kind te nemen gaat steeds vaker gepaard met onzekerheid over de toekomst. Hoe zal de wereld er straks uitzien, nu de aarde tegen haar grenzen aanloopt? Wetenschappers vrezen voor onomkeerbare veranderingen in het klimaat en de biodiversiteit. Is die angst terecht? Hoe veerkrachtig zijn ecosystemen? Dat hoor je in de serie 'Kantelpunten in het klimaat'. Nieuw leven maakt je misschien wel bewuster van je eigen sterfelijkheid. Over de menselijke neiging om het leven zo lang mogelijk te rekken en veranderende rituelen rondom de dood hebben we het in 'De Futuristen', in samenwerking met het Nieuw Utrechts Toneel. 

Verder komen we dit seizoen met een nieuw format: de 'Dialoog diners', waarin je onder het genot van een maaltijd in gesprek gaat met andere bezoekers over belangrijke maatschappelijke vragen. En we presenteren weer een aantal vertrouwde series, zoals 'Cover to Cover' over emancipatoire boeken, en de 'Science Cafés', met een avond over de wooncrisis. Een thema dat ook toekomstige generaties raakt.

Bekijk de volledige agenda

Zien we je in de zaal?

Het programma van Studium Generale bestaat uit lezingen en talkshows, maar we hebben ook een theatershow i.s.m. het Nieuw Utrechts Toneel: De Futuristen. We hopen je in de zaal te ontmoeten dit voorjaar. Soms heb je daar een (gratis) ticket voor nodig. Check onze website voor de laatste informatie en reserveerlinks.

Vanuit huis meekijken en -praten kan altijd, via de livestream op ons YouTube-kanaal. Door je aan te melden voor de nieuwsbrief of ons te volgen op social media, loop je eventuele wijzigingen nooit mis. Denk en discussieer je met ons mee?

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meer informatie
Website Studium Generale