Nieuw computermodel toont aan dat planten en dieren kustlandschap op grote schaal veranderen

Planten en dieren, zoals vegetatie, algen en wormen, hebben een enorme invloed op de ontwikkeling van onze kustlandschappen, zo blijkt uit een nieuw computermodel. Deze soorten beïnvloeden hun omgeving door stromingen af te remmen en zand en modder te stabiliseren. Ondanks het kleine formaat van deze soorten, laat het model zien dat ze de vorm van hele landschappen kunnen veranderen. Promovendus Muriel Brückner, die dit nieuwe computermodel heeft ontwikkeld, heeft voor het eerst laten zien hoe een combinatie van zowel planten als dieren hele kustlandschappen vorm geeft, en hoe we ze mogelijk kunnen inzetten om toekomstige klimaatverandering tegen te gaan.

Terwijl kleine wormen en krabben de erosie van kustlijnen bevorderen, kunnen vegetatie en algen zand en modder stabiliseren. Dit is van invloed op de vorm van kusten en de manier waarop deze onder water komen te staan. Deze effecten zijn vooral belangrijk in het licht van de klimaatverandering, die de veiligheid en gezondheid van de kustpopulaties bedreigt door toenemende stormen en een stijging van de zeespiegel. Om kustbescherming te verbeteren, moeten we beter begrijpen hoe soorten de evolutie van de kust beïnvloeden. "Met het nieuwe model kunnen overstromingsrisico's en kustveranderingen beter worden voorspeld," legt Brückner uit. "Het computermodel is open source gepubliceerd, wat betekent dat iedereen het model kan gebruiken. Wetenschappers en beleidsmakers kunnen met het model de wederzijdse interacties tussen ecosystemen en het milieu beschrijven, en oplossingen vinden voor toekomstig kustbeheer. Mogelijk kunnen we planten en dieren gebruiken om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bijvoorbeeld door soorten te bevorderen die een positief effect hebben op de stabilisering van de kustlijn. Dit kan helpen het land op te hogen en erosie te verminderen."

Naast inzicht in de toekomst kun je met dit model ook ver terug in de tijd kijken. Het model laat zien dat de beïnvloeding van kustlandschappen al is begonnen toen het land werd gekoloniseerd door algen en planten, zo’n 524 miljoen jaar geleden.