Niet de zendmast, maar de angst ervoor maakt ziek

Kennis van Nu

Nieuw onderzoek bevestigt: er is geen duidelijk verband tussen GSM-masten en gezondheidsklachten. Maar een kleine groep mensen zegt toch last van de elektromagnetische velden te hebben. Hoe komt dat? En wordt het fenomeen wel goed gemeten?

Nooit vonden onderzoekers een duidelijk verband tussen elektromagnetische velden rondom GSM-masten en klachten als duizeligheid, slaapproblemen en hoofdpijn. Bij een kleine groep mensen heeft dat echter de zorgen noch de klachten weggenomen. Hoe komt dat?

Tijdens haar promotieonderzoek is Astrid Martens sympathie gaan voelen voor mensen die zeggen ‘elektro-hypersensitief’ te zijn - dat wil zeggen, overgevoelig voor de radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMF) rondom zendmasten. ‘Ze hebben veel last van hun gezondheidsklachten en krijgen soms weinig begrip van hun omgeving.’ Juist dat die klachten zo reëel zijn, maakt ze zo interessant voor een gezondheidspsycholoog als zij. 

Geen verband tussen klachten en blootstelling

Martens ploegde de afgelopen jaren de gegevens van 15.000 mensen door, waaronder informatie over hun gezondheid, hun blootstellingsniveaus aan RF-RMF èn hun gedachten daarover. Van die 15.000 waren er overigens maar weinig zelfverklaard elektro-hypersensitieven. 

Ze zocht naar mogelijke verbanden tussen eventuele klachten, de werkelijke blootstelling aan RF-EMF, hoeveel mensen dáchten blootgesteld te zijn, en hoe schadelijk ze dachten dat RF-EMF is. Ze keek naar gezondheidsklachten als duizeligheid, slaapproblemen, buik- en hoofdpijn, misselijkheid en pijn op de borst. 

Net als veel eerdere onderzoekers vond Martens geen bewijs voor een direct verband tussen die gezondheidsklachten en de werkelijke blootstellingsniveaus. Dat bevestigt bevindingen uit eerder onderzoek, waaronder experimenten met elektro-hypersensitieven, waarin ook geen verband gevonden werd. 

Het volledige artikel is verschenen in Kennis van Nu, 13 november 2017.