Moslim Omroep doet online verslag van seminar over hadj tijdens Britse Rijk

Kaaba in Mekka. © iStockphoto.com/Zurijeta
Kaaba in Mekka. © iStockphoto.com/Zurijeta

Op 5 februari organiseerde dr. Amr Ryad in het kader van zijn onderzoek naar moslimintellectuelen ten tijde van het interbellum een seminar met dr. John Slight (Universiteit van Cambridge). De Moslim Oproep deed op haar website verslag van de middag, waar Slight sprak over de hadj (de pelgrimtocht van moslims naar Mekka) in de tijd van het Britse Rijk.

De machthebbers van het Britse Rijk hebben veel te maken gehad met moslims en islam. Het Britse Rijk had tijdens de eerste helft van de 20e eeuw de grootste moslimbevolking ter wereld. Vanuit vele gebieden over de hele wereld gingen moslims op reis naar Mekka, een belangrijke gebeurtenis voor het Britse Rijk.

Hoewel de Britten zich hadden voorgenomen om zich niet te bemoeien met religieuze kwesties, probeerden zij vanaf 1870 toch om de hadj te organiseren. De Britten zagen de hadj als een mogelijkheid om het Britse imago onder moslims te verbeteren. Daarom werden bijvoorbeeld arme moslims uit Brits-Indië, die na de hadj geen geld meer hadden, geholpen door de terugreis te betalen.