Maarten Prak bij RTV Utrecht over 'Michiel de Ruyter'

Michiel Adriaenszoon de Ruyter, door Ferdinand Bol in 1667 © Rijksmuseum
Michiel Adriaenszoon de Ruyter door Ferdinand Bol in 1667

Op 29 januari ging de film 'Michiel de Ruyter' in première. In het radioprogramma Radio M Utrecht gaf historicus prof. dr. Maarten Prak achtergrondinformatie over de figuur Michiel de Ruyter (1607-1676).

Officiële trailer 'Michiel de Ruyter'
Prof. dr. Maarten Prak. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Maarten Prak

Prak groeide op op de Boulevard de Ruyter in Vlissingen en leerde fietsen aan de voet van het standbeeld van deze historische figuur. In het radioprogramma gaf de historicus, die gespecialiseerd is in de Gouden Eeuw, een karakterschets van de bekende Nederlandse admiraal. 

De Ruyter was plichtsgetrouw, vertelde Prak. Ook al wist hij dat sommige missies een gedoemd waren om te mislukken, toch ging hij vaak de uitdaging aan. Uiteindelijk werd een expeditie naar de Middellandse Zee hem fataal, omdat de Nederlandse vloot een confrontatie met de (beter georganiseerde) Franse vloot aan moest gaan.

De Ruyter was in heel Europa bekend als een van de grote zeehelden. Het duurde bijna een jaar voordat zijn gebalsemde lijk terug kon naar Nederland. Toen het eindelijk zover was, zijn er saluutschoten gelost als eerbetoon.