Lancering nieuw Nederlands onderzoeksportaal als vervanging voor NARCIS

Op 3 juli heeft het Netherlands Research Portal het oude Nederlandse onderzoeksportaal NARCIS vervangen. Het nieuwe portaal bevat publicaties, datasets en projecten van de Nederlandse onderzoeksinstellingen.  Het doel: het Nederlandse onderzoek verbinden met een brede gebruikersgroep van (inter)nationale onderzoekers, journalisten, beleidsmakers en bedrijven. Ook de publicaties in de UU Repository zijn voortaan te vinden via dit nieuwe portaal.

Het nieuwe portaal is te gebruiken om een goed overzicht van het Nederlandse wetenschappelijke landschap te krijgen. Zowel universiteiten als onderzoeksinstellingen leveren hun publicaties en datasets aan het portaal. Belangrijke functionele verbeteringen zijn ondermeer een geavanceerde zoekfunctie, nieuwe classificatiemethoden op basis van kunstmatige intelligentie, geavanceerde linking en betere monitoring.

De realisatie van dit project draagt bij aan het delen, vinden en evalueren van publiek gefinancierd onderzoek en het op gebruikersvriendelijke wijze ontsluiten hiervan. Het nieuwe Nederlandse onderzoeksportaal is ontstaan uit een samenwerking tussen OpenAIRE, UKB en SURF.

Bezoek het Netherlands Research Portal