Krachten bundelen voor duurzame kennis en innovatie

Utrecht Sustainability Institute breder inzetbaar voor impactprojecten in regio Utrecht

Het Utrecht Sustainability Institute (USI) bestaat tien jaar en krijgt een nieuwe vorm: na te zijn gestart en gegroeid binnen de Universiteit Utrecht vliegt USI uit als zelfstandige organisatie. Met deze stap verbreedt USI zijn expertise en kan het flexibel inspelen op het groeiende aantal opgaven en kansen voor duurzame innovatie in de regio Utrecht.

USI werkt aan duurzame steden

Het Utrecht Sustainability Institute (USI) werkt sinds 2011 aan duurzame kennis, innovatie en impact, startend vanuit de regio Utrecht. Het instituut smeedt consortia die bestaan uit kennisinstellingen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Het gemeenschappelijke doel is de ontwikkeling van nieuwe kennis en oplossingen die de stedelijke omgeving verduurzamen. Dat gaat via de onderzoeks- en innovatieprojecten die USI initieert en leidt. Om de nieuwe kennis te vertalen naar praktische impact biedt USI daarbij een platform voor kennisdeling, inspiratie en maatschappelijk debat. Zo organiseert USI de landelijke actiegerichte debatavonden Circular Economy Labs.

Samenwerking UU en USI

USI leidt een breed scala aan onderzoeks- en innovatieprojecten waarbij de UU betrokken is. De banden met het Copernicus Institute for Sustainable Development van de faculteit Geowetenschappen zijn sterk, zoals bij de circulaire gebiedstransformatie in het Utrechtse Werkspoorkwartier. Bij het renovatiesysteem Inside Out zijn de faculteiten Geowetenschappen en Sociale Wetenschappen betrokken. Voor het duurzame energiesysteem Smart Solar Charging werkt USI niet alleen samen met de faculteit Geowetenschappen, maar ook met de directie Vastgoed & Campus van de UU in het living lab Utrecht Science Park. Bij het Europese project IRIS Smart Cities zijn maar liefst vier onderzoeksgroepen van de faculteiten Geowetenschappen en REBO betrokken.

Krachten bundelen in coöperatie

Voor USI, voorheen ingebed bij de faculteit Geowetenschappen, breekt een nieuwe fase aan. Vanaf 2021 is USI een coöperatie zonder winstoogmerk, een bundeling van partners gespecialiseerd in duurzaam onderzoek en innovatie. Het instituut blijft nauw samenwerken met de universiteit en andere kennis- en innovatiepartijen in de regio Utrecht.

Het aantal opgaven en kansen voor het verduurzamen van steden neemt de laatste jaren sterk toe. Om hierop vraaggestuurd en met meer variatie in expertise in te spelen is de USI Coöperatie U.A. opgericht. De partners in de coöperatie zijn Arno Peekel, Bart van der Ree, Bert van der Zwaan, Carolien van Hemel, Jacqueline Cramer, Tony Schoen en Yvonne Hofman.

USI is en blijft een samenwerking van experts in duurzame innovatie die hun krachten bundelen. Als coöperatie kan USI samen met collega-onderzoekers, ondernemingen en overheden nóg beter bijdragen aan de duurzame uitdagingen van onze tijd.