Koude ijsplaten Antarctica kwetsbaarder dan gedacht

Vooral hoeveelheid sneeuwval bepaalt variaties in cruciale drempelwaarde

Sommige koude ijsplaten op Antarctica, waarvan onderzoekers aanvankelijk dachten dat ze de komende eeuwen stabiel zouden blijven, blijken tóch kwetsbaar als de aarde verder opwarmt. Dat laat een studie zien onder leiding van de Utrechtse klimaatonderzoeker Melchior van Wessem. Als ijsplaten afbreken dragen zij zelf niet bij aan zeespiegelstijging, omdat ze al in zee drijven, maar het landijs dat ze tegenhouden zal sneller de zee instromen. En dat zorgt wél voor snellere zeespiegelstijging. De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in Nature Climate Change.

De Ross-ijsplaat op Antarctica is ongeveer net zo groot als Spanje en daarmee de grootste ijsplaat ter wereld. Het is een grote, drijvende ijsvlakte van honderden meters dik, die vastzit aan de ijskap op het land. Hoewel het op alle ijsplaten van Antarctica natuurlijk koud is, ligt de gemiddelde temperatuur op deze ijsplaat nog lager. Vanwege deze koude omstandigheden dachten klimaatwetenschappers aanvankelijk dat de Ross-ijsplaat en andere, vergelijkbare ijsplaten, de komende eeuw veilig waren voor opwarming van de aarde.

Satellietbeeld van smeltwatermeren

Zeespiegelstijging

Het onderzoek van Van Wessem laat zien dat ook deze koude ijsplaten wel degelijk moeten worden gemonitord. Dat komt doordat er op koude ijsplaten als de Ross-ijsplaat relatief weinig sneeuw valt. De drempelwaarde voor het ontstaan van meren van smeltwater op deze ijsplaten blijkt daardoor tot wel tien graden lager te liggen dan op ijsplaten waar relatief veel sneeuw valt.

Het ontstaan van meren van smeltwater op een ijsplaat is slecht nieuws. Wanneer een ijsplaat scheuren heeft, kan het water uit de meren in de scheuren stromen. Hierdoor kan de ijsplaat in korte tijd versplinteren. Meer dan zestig procent van de ijsplaten op Antarctica, waaronder de Ross-ijsplaat, hebben zulke scheuren en kunnen dus mogelijk versplinteren wanneer er smeltwatermeren ontstaan. Als dat gebeurt, kan het aangrenzende landijs sneller in zee stromen en de zeespiegel stijgen.

Smeltwatermeren op koude ijsplaten als de Ross-ijsplaat beginnen al te ontstaan bij een gemiddelde jaartemperatuur van -15 graden Celsius. Volgens de nieuwste klimaatmodellen kunnen die temperaturen bij een gemiddelde opwarming van de aarde, op de Ross-ijsplaat al worden bereikt aan het einde van deze eeuw.

Wat me het meest heeft verrast, is dat de hoeveelheid sneeuwval zo sterk de drempelwaarde voor het ontstaan van smeltwatermeren bepaalt

Sneeuwval simuleren

Op Antarctica ligt voldoende landijs om wereldwijd de zeespiegel met tientallen meters te laten stijgen. Het opbreken van ijsplaten wordt algemeen gezien als een cruciaal maar slecht begrepen proces dat in belangrijke mate bepaalt hoe snel het ijs op Antarctica in de toekomst smelt. “Wat me het meest heeft verrast, is dat de hoeveelheid sneeuwval zo sterk de drempelwaarde voor het ontstaan van smeltwatermeren bepaalt”, aldus Van Wessem. “Met mijn onderzoek probeerde ik juist het smelten op Antarctica zelf beter te voorspellen, maar nu blijkt dat sneeuwval een veel grotere rol speelt dan gedacht. Het is wat mij betreft dan ook net zo belangrijk om de simulatie van sneeuwval op Antarctica te verbeteren, zodat de modellen waarmee we voorspellingen doen over het smelten van de ijskap en de zeespiegelstijging die dat oplevert, nauwkeuriger worden.”

Publicatie

'Variable temperature thresholds of melt pond formation on Antarctic ice shelves’
Nature Climate Change, 26 januari 2023
J. Melchior van Wessem*, Michiel R. van den Broeke*, Bert Wouters*, Stef Lhermitte van de TU Delft
*Verbonden aan de Universiteit Utrecht
Bekijk de pageflow voor meer informatie