Keuzegids: vier FSW-masters beste in Nederland

Drie kwaliteitszegels voor Sociale Wetenschappen

Veertien masters van de Universiteit Utrecht zijn als beste beoordeeld ten opzichte van vergelijkbare masters in Nederland. In vier gevallen gaat het om masters van de faculteit Sociale Wetenschappen. Drie FSW-masters ontvangen bovendien een apart kwaliteitszegel. Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2015 die op 25 maart verscheen.

Volgens het oordeel van de Keuzegids zijn de volgende FSW-masters in Nederland het beste in hun categorie:

  • Sociology and Social Research (tweejarig)
  • Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences (tweejarig)
  • De eenjarige masterprogramma’s van de opleiding Pedagogische Wetenschappen
  • De eenjarige master van de opleiding Sociologie

De Utrechtse master Methodology and Statistics onderscheidt zich volgens de Keuzegids (net als Nijmegen) bijvoorbeeld van andere universiteiten door wetenschappers in spe een stimulerend programma te bieden: ‘studeren op een hoog niveau en met veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden die als wetenschapper onontbeerlijk zijn: analytisch denken, kritisch lezen, efficiënt methodologisch onderzoek doen’.   

Kwaliteitszegel
De Keuzegids kent masters die beoordeeld worden met een totaalscore van ++ of +++ bovendien een apart kwaliteitszegel toe. Drie van de vier Utrechtse kwaliteitszegels gaan naar Sociale Wetenschappen (alle drie de opleidingen ontvingen ook vorig jaar een kwaliteitszegel):

  • Sociology and Social Research
  • Methodology and Statistics of Behavioural, Biomedical and Social Sciences
  • Development and Socialisation in Childhood and Adolescence

"Zie je een kwaliteitszegel op een website of in brochures van een instelling staan, dan weet je dus meteen dat het onderwijs van kwalitatief zeer hoog niveau is", stelt de Keuzegids. Het vierde Utrechtse kwaliteitszegel gaat naar de master Linguistics: the Study of the Language Faculty van de faculteit Geesteswetenschappen.

Berichtgeving
Ook aan het onafhankelijke nieuwsmedium van de Universiteit Utrecht, DUB, gaat het niet voorbij dat de faculteit Sociale Wetenschappen erg goed scoort: lees het op DUB. Bekijk bovendien het bericht op de universiteitsbrede website om te zien welke andere Utrechtse masters ook als beste beoordeeld zijn. 

Keuzegids
De Keuzegids Masters wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor studiedecanen en voor studenten die zich willen oriënteren op mogelijke vervolgstudies. De Keuzegids is samengesteld op basis van studentenoordelen, cijfers over het contact met docenten en slagingspercentages en op basis van visitatierapporten.

Inhoud en arbeidsmarktperspectief
Naast de kwaliteitsoordelen is in de Keuzegids Masters informatie te vinden over de inhoud en selectie van een masteropleiding: wat is het verschil tussen een master in Utrecht en een gelijknamige variant in Groningen? Welke specialisaties of mastertrajecten bieden zij aan? Wat zijn de toelatingseisen? Is er een intakegesprek? Ook kunnen studenten informatie vinden over de arbeidsmarktperspectieven die een masterprogramma biedt.

Verbetering
Zowel de Universiteit Utrecht als de faculteit Sociale Wetenschappen nemen de resultaten uit de Keuzegids mee in hun voortdurende streven naar verbetering van het onderwijsaanbod.