Jeuk bij honden komt vaak door allergie

Me and My Dog

Een hond met een geïrriteerde huid zorgt vaak voor de nodige onrust en irritatie. Voortdurend likken aan de poten, schudden met de kop, flapperen met de oren en krabben van oksels en liezen is vervelend voor de hond zelf, maar ook voor zijn baasjes. De jeuk komt vaak door een allergie.

Voor veel huidspecialisten en dierenartsen zijn allergieën aan de orde van de dag. “Wij zien hier mensen binnenkomen die bijna ten einde raad zijn” vertellen Yvette Schlotter, specialist Dermatologie, en Marieke van Damme, specialist in opleiding bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) in Utrecht. “Hun hond is zoveel aan het likken, bijten of krabben dat ze er zelf niet door kunnen slapen. Deze eigenaren lijden vaak mee met hun huisdier. Deze betrokkenheid maakt dat ze graag laten uitzoeken wat de oorzaak is van de klachten van hun hond. Die proberen wij dan te achterhalen.”

Krabben, schuren, pukkeltjes
In veel gevallen blijkt de oorzaak een allergie te zijn. Maar net als bij mensen is het niet altijd eenvoudig om vast te stellen wat nu die allergie veroorzaakt. Yvette: “Vaak is wel te zien dat er een probleem is met de huid. Die kan bijvoorbeeld rood zijn op bepaalde plaatsen en er kunnen rode pukkeltjes of korstjes aanwezig zijn, vaak goed zichtbaar in de liezen en de oksels. Verder kan het haar uitvallen en de vacht er afwijkend uitzien. Soms is een allergie lastig te zien. Oorontstekingen worden bijvoorbeeld niet altijd herkend als allergie, omdat je de gehoorgang van buiten niet kunt beoordelen. Een hond met een oorontsteking schudt vaak met de kop, krabt op de wangen of achter de oren. Ook schuren met de snuit over de grond of langs de bank wordt niet altijd gezien als afwijkend gedrag, maar kan het gevolg zijn van een allergie. Om dat zeker te weten, sluiten we eerst andere aandoeningen uit die ook veel jeuk geven. Denk aan bepaalde parasieten, zoals vlooien of mijten. Deze aandoeningen behandel je anders dan een allergie. Wij concentreren ons hier op de allergische huidaandoeningen.”

Het volledige artikel is verschenen in Me and My Dog juli 2016