Internationale Vrouwendag: wat maakt werken voor Diergeneeskunde bijzonder?

Maart is een diversiteitsmaand aan de Universiteit Utrecht en op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om enkele vrouwen binnen onze faculteit te vragen wat werken of studeren voor Diergeneeskunde bijzonder voor hen maakt. Hiervoor benaderden we collega’s die afgelopen jaren deelnamen aan het Westerdijkprogramma en de praeses van studievereniging D.S.K. 

“Ik vind het fantastisch dat er ondersteuning bestaat vanuit de UU voor een initiatief als het Westerdijkprogramma,” vertelt decaan Debbie Jaarsma. “Dit kan vrouwen echt verder helpen. Zelf heb ik in mijn loopbaan veel gehad aan goed geëmancipeerde leidinggevenden en ik ben ervan overtuigd dat dit soort ondersteuning essentieel is.” 

Debbie hecht ook veel waarde aan het internationale karakter van deze dag. En met de huidige mondiale ontwikkelingen krijgt dat een extra lading. “Een dag als vandaag brengt voor mij ieder jaar een sterk gevoel van verbondenheid naar boven met vrouwen over de hele wereld. Mijn gedachten gaan momenteel in het bijzonder uit naar alle Oekraïense vrouwen, hun onveilige situatie en het menselijk leed wat hen en hun families treft. De faculteit zal zich, in samenwerking met de veterinaire sector, daar waar mogelijk inzetten voor gevluchte Oekraïense studenten Diergeneeskunde en dierenartsen. Met alle energie die uit de verhalen hieronder spreekt, zie ik daar straks mooie initiatieven voor ontstaan.”

Je kan bij Diergeneeskunde volledig jezelf zijn

“Als klein meisje droomde ik er al van om later dierenarts te worden. Eenmaal hier studerend, voldeed de opleiding aan elke verwachting. Wat mij wel echt verraste, is de hechte band die tijdens de opleiding tussen de Diergeneeskunde studenten onderling ontstaat. Ik heb hier echt geleerd dat je volledig jezelf kan zijn. Het maakt niet uit hoe je erbij loopt of waar je vandaan komt, iedereen is nieuwsgierig naar jouw verhaal. Er is ook altijd wel iemand om jou advies te geven of een hart onder de riem te steken. Ook in het contact met dierenartsen voel je meteen een band als je beiden in Utrecht hebt gestudeerd. Een bijzondere ervaring die versterkt wordt als ik naar mijn vrienden buiten Diergeneeskunde kijk en de studies die zij volgen. Zo’n groot communitygevoel zoals wij dat hier hebben, is daar bij lange na niet te vinden. Het heeft mij nóg enthousiaster gemaakt over dit werkveld dan ik als kind al was. Dat is wat studeren aan de faculteit Diergeneeskunde voor mij zo bijzonder maakt.” 

Complexe uitdagingen waar we voor staan, worden efficiënter aangepakt met diversiteit in benaderingen en personen

Universitair hoofddocent bij Population Health Sciences

"Toen ik onlangs met een vriendin terugdacht aan onze studententijd, realiseerden wij ons dat wij studeerden in een beslist niet-diverse, uitsluitend mannelijke omgeving. Het leek zo normaal! Mijn wereldbeeld veranderde drastisch toen ik tijdens mijn PhD met een vrouwelijke promotor ging werken. Zij was echt een rolmodel: een pientere wetenschapper, zeer menselijk en het levende bewijs dat dingen ook anders konden dan ik gewend was. Vandaag de dag staat diversiteit, inclusief genderdiversiteit, hoog op de agenda, vanuit het inzicht dat de complexe uitdagingen waar we voor staan efficiënter worden aangepakt met diversiteit in benaderingen en personen. Wat betekent dat voor mij? Nou, het duidelijke antwoord is dat ik het niet weet! Helpt meer diversiteit? In mijn ervaring is het antwoord een duidelijk ‘ja’. Zijn we er al? Nee. Zullen we er komen? Ik hoop het echt. Het hangt van ons allemaal samen af!” 

Werken in een zeer gedreven en enthousiaste omgeving

“De faculteit Diergeneeskunde biedt mij een omgeving waarin patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs dicht bij elkaar kunnen staan. Met de introductie van UTOMIC (Utrecht Translational One-Medicine Innovation Centre) is samenwerking met de humane gezondheidszorg en verdere verdieping in mijn vakgebied mogelijk. In de patiëntenzorg werken betekent vaak dat er weinig tijd voor reflectie is. Dat was voor mij een drijfveer om deel te nemen aan het Westerdijkprogramma. Reflecteren en sparren met collega's van andere faculteiten heeft geholpen en bijgedragen aan een bredere kijk op mogelijkheden, maar ook op beperkingen binnen de faculteit Diergeneeskunde en hoe hiermee om te gaan."

Dierenwelzijn bevorderen en waarborgen vanuit onderzoek en onderwijs

"Sinds 2015 maak ik deel uit van de divisie Dier in Wetenschap en Maatschappij. Eerst als post doc, vanaf 2017 als vaste medewerker. Als gedragsbioloog heb ik de mogelijkheid om, vanuit een betrokken team, het gedrag en de fysiologie van dieren te bestuderen. Door de dieren en onze omgang met hen beter te begrijpen, draag ik bij om het dierenwelzijn te bevorderen en te waarborgen. Dit doel komt zowel in mijn onderzoek als in mijn onderwijs terug. Daarbij wil ik, als een van de nog vrij weinige vrouwelijke wetenschappers, een inspirerend rolmodel zijn voor onze studenten. Door al die jaren, en vooral ook tijdens covid, heb ik de UU en de faculteit als zeer ondersteunend en een veilige omgeving ervaren. Ik waardeer het dat er programma’s zoals het Westerdijkprogramma worden aangeboden, waar je je talent verder mag ontwikkelen en je netwerk binnen de UU kan vergoten.” 

Onderzoeksvragen beter beantwoorden vanuit de One Health gedachte

“In mijn werk als veterinair patholoog bij de faculteit Diergeneeskunde ben ik nauw betrokken bij onderzoek op het gebied van One Health, waarbij infectieuze ziekten bij mensen en dieren bestudeerd worden. Als dierenarts kijk je niet alleen naar de details van een ziekte, maar ook naar het grotere geheel. Door zowel oog te hebben voor details als voor het grote plaatje wordt multidisciplinair onderzoek beter geïntegreerd en kunnen onderzoeksvragen beter beantwoord worden. Voor een One Health aanpak is een goede samenwerking en het zien van mogelijkheden essentieel. Het Westerdijkprogramma heeft mij geholpen om mezelf zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen en heeft deuren geopend op het gebied van onderzoek en onderwijs, zowel binnen de universiteit als ook daarbuiten.”

Verbinding met andere vakgebieden heeft geleid tot interdisciplinaire projecten en spannende nieuwe inzichten

Universitair hoofddocent bij Biomolecular Health Sciences 

"Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Diergeneeskunde, maar onze faculteit doet al tientallen jaren op topniveau onderzoek naar infectieziekten en factoren die bijdragen aan zoönotische infecties. Na een periode in het buitenland, werd ik aangenomen als ‘principal investigator’ bij de afdeling Infectie Biologie en begon ik een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van mucosale bacteriële infecties in de darm, longen en vagina. Onderzoek is gebaat bij samenwerking en uitwisseling van ideeën en ervaringen en de uitdaging is om hiervoor de juiste partners te vinden. Het Westerdijkprogramma heeft mij in contact gebracht met inspirerende vrouwen van de verschillende faculteiten, met unieke kwaliteiten en visies. Deze verbinding met andere vakgebieden heeft geleid tot interdisciplinaire projecten en spannende nieuwe inzichten. Mijn onderzoeksgroep is tot bloei gekomen en wij kunnen steeds meer betekenen op het gebied van infectieziekten voor mens en dier."

Een gezonde leefomgeving voor iedereen

Universitair docent bij Population Health Sciences

“Bij IRAS leid ik de onderzoeksgroep Occupational Health. Daar werken we allemaal aan hetzelfde doel: een gezonde leefomgeving voor iedereen. Ik ervaar het als een inspirerende en collegiale werkomgeving, waar ik ruim de mogelijkheid krijg om mezelf te ontwikkelen. Door het Westerdijkprogramma krijg ik meer inzicht in mijn eigen leiderschapsstijl en hoe die effectiever in te zetten. Dit helpt mij in mijn rol als groepsleider en bijvoorbeeld ook in de opzet van een nieuw landelijk expertisecentrum. Naast mijn eigen ambities hoop ik dat mijn dochter en zoon opgroeien met het idee dat ze kunnen worden wat ze willen. Dat bij een professor niet automatisch het beeld van een man ontstaat. Voor hen, en natuurlijk voor alle studenten en onderzoekers, zijn rolmodellen belangrijk. Er is nog een inhaalslag te maken qua man/vrouw-verdeling, maar ik heb goede hoop voor de toekomst.”

Wat is het Westerdijkprogramma?

Met het Westerdijkprogramma wil de Universiteit Utrecht vrouwelijke wetenschappers een solide basis bieden om door te groeien naar een functie als universitair hoofddocent of hoogleraar. Daarnaast wil de universiteit met dit programma vrouwelijke wetenschappers aanmoedigen die bijvoorbeeld een andere culturele achtergrond hebben of tot een andere minderheidsgroep behoren. 

Meer weten over diversiteitsmaand?

Bekijk het programma.