Hoe werkt vloeken? Norbert Corver in NRC Handelsblad en bij Omroep Brabant

Op vrijdag 9 mei stond er een paginagroot interview met taalwetenschapper prof. dr. Norbert Corver in het NRC Handelsblad. Hij sprak daarin over vloeken en het systeem dat daaraan ten grondslag ligt. Op 13 mei was hij ook te gast in het tv-programma 'Bij ons' van Omroep Brabant. 

media_corverNorbert

Wie zijn teen stoot kan het vaak niet helpen om even stevig te vloeken. Maar hoe werkt vloeken precies? Taalwetenschapper Norbert Corver, hoogleraar Nederlandse taal, onderzocht de grammaticale aspecten van vloeken. Is een woord als 'godverdomme' bijvoorbeeld als eenheid opgeslagen in ons brein? De taalwetenschapper denkt van niet, gezien we ook delen van het woord gebruiken, zoals 'godver' of 'verdomme'.

Vloekatomen

Het is dus mogelijk dat er toch een regelsysteem aan het werk is, stelt Corver. Ook al wordt vloeken niet door iedereen op prijs gesteld, het blijkt een creatieve talige uiting te zijn. 'Godver' wordt vaak 'snotver', 'potver' of zelfs 'non de ju' (afkomstig van het Franse 'non de dieu'). Corver: 'Je kunt blijven bouwen met de losse onderdelen, die ik 'vloekatomen' noem.' Corvers artikel over Nederlands vloeken, 'Recursing in Dutch', is gepubliceerd in het meinummer van het tijdschrift Natural Language & Linguistic Theory.