Hoe sturen onze zintuigen ons gedrag?

Doe mee aan onderzoeksproject Boost je bewustzijn

Dankzij reuk, smaak, gehoor, tast en zicht kunnen we de wereld om ons heen vormen. Sterker nog: de zintuigen spelen niet alleen een belangrijke rol in het waarnemen van de buitenwereld, maar beïnvloeden ook onze stemming en sturen ons gedrag. Hoe doen ze dat precies? En gebeurt dat bij iedereen op dezelfde manier?

boost je bewustzijn

Ieder najaar organiseert Studium Generale van de Universiteit Utrecht een citizen science project: de zogenaamde ‘challenge’. Hierbij wordt het publiek betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Ook geeft het project meer kennis en inzicht over specifieke thema’s aan de hand van bijvoorbeeld kleine opdrachten, testjes en korte video’s op een speciaal daarvoor ontworpen website. De challenges kunnen op hun beurt weer input leveren voor het onderzoek van de deelnemende wetenschappers.

Gedrag beïnvloeden door geur

Op de website Boost je bewustzijn is meer te lezen over zintuigen en het sturend vermogen hiervan. Ook kun je er deelnemen aan uiteenlopende challenges. Achterhaal bijvoorbeeld of je door middel van aanraking je mentale welzijn kan verbeteren, en hoe we ons gedrag kunnen beïnvloeden door geur.