Historische 'zaadlijsten' leren onderzoekers over plantencollecties uit het verleden
NWO Museumbeurs voor digitalisering van zaadlijstarchief
NWO heeft de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht een Museumbeurs van 37.000 euro toegekend om een deel van het uitgebreide archief van zaadlijsten te digitaliseren. De - momenteel nog analoge - verzameling lijsten vormt een waardevolle bron van gegevens en door deze te digitaliseren krijgen onderzoekers toegang tot verborgen patronen in de data.
De Utrechtse Botanische Tuinen beschikken over een uniek archief van zaadlijsten: documenten die laten zien welke planten er door de jaren heen in de tuin aanwezig waren. Zaadlijsten worden wereldwijd gebruikt voor de uitwisseling van zaden tussen botanische tuinen. Het archief in Utrecht gaat terug tot tenminste 1837. Het bestaat uit meer dan twintigduizend zaadlijsten van honderden verschillende botanische tuinen - elk met honderden vermeldingen.
Historische gebeurtenissen en klimaatverandering
Het archief in Utrecht dient als een waardevolle bron van gegevens. Zo kan het inzicht bieden in hoe soorten zich verplaatsen tussen verschillende tuinen. Uit deze gegevens kunnen we vervolgens afleiden welk effect historische gebeurtenissen en klimaatverandering hebben gehad op deze bewegingen.
Ondanks de overvloed aan informatie in de lijsten, maakt het analoge karakter het moeilijk om patronen ontdekken. Met de Museumbeurs van NWO kan het archief nu gedeeltelijk worden gedigitaliseerd. Hiermee worden de gegevens die in de lijsten zijn verborgen toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek en het algemene publiek.