Het USP heeft er een daktuin bij

In het Utrecht Science Park (USP) is op de kelderbakken van het Van Unnikgebouw een daktuin aangelegd. Deze daktuin is dé perfecte plek voor een wandeling, een lunchafspraak of om gewoon even lekker te ontspannen op een van de circulaire banken. De daktuin werd vrijdag 8 september officieel geopend door Margot van der Starre, vicevoorzitter van het College van Bestuur.

Daktuin USP

Daktuin op de kelderbakken

De kelderbakken waar de daktuin op aangelegd is, zijn achtergebleven na de sloop van de laagbouw van het Van Unnikgebouw. De kelderbakken horen bij de herontwikkeling van het Van Unnikgebouw die wordt voorbereid. Totdat de uitvoering van de herontwikkeling start hebben de kelderbakken geen functie.

De locatie, tussen het Educatorium, de Universiteitsbibliotheek en andere onderwijsgebouwen in, is nu tijdelijk ingericht met groen: een tijdelijke daktuin met veel ruimte voor groen en recreatie. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de leefbaarheid en levendigheid van het gebied.

Circulair aangelegde tuin

Voor de inrichting van de daktuin is circulariteit het uitgangspunt geweest. Niet alleen werd er zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van materialen die een tweede leven krijgen, ook kunnen de gebruikte materialen eenvoudig hergebruikt worden. Een deel van het meubilair is gemaakt van gras uit het USP en gerecycled plastic en een ander deel van bomen die in haar geheel zijn verwerkt.  In de daktuin komt ook nog een pergola. Deze wordt gebouwd van het hout dat tijdens de verbouwing van de Systeemtuin uit de Botanische Tuinen vrijkomt. Alle beplanting is eenvoudig te verplaatsen.

Vrij toegankelijk

De daktuin is overdag vrij toegankelijk. De entrees zitten aan de kant van Casa Confetti. Er is een hellingbaan aanwezig tegenover het Educatorium.