Het dagelijks leven in 1870: Nederland aan de vooravond van de moderne tijd

Christianne Smit, Anthony Winkler Prins

In 1870 komt het eerste deel uit van de Geïllustreerde Encyclopedie. De belangrijkste auteur van dit grote werk is Anthony Winkler Prins, doopsgezind predikant in Veendam. Historica Christianne Smit van de Universiteit Utrecht heeft een heldere inleiding op het hele boek geschreven en plaatst ook elk afzonderlijk hoofdstuk in een kader.

In elfduizend bladzijden, verdeeld over vijftien delen, verzamelt Winkler Prins alle kennis over de samenleving, de techniek, de wetenschap en de kunst van zijn tijd. Het is daardoor een persoonlijk ooggetuigenverslag van het ontstaan van het moderne Nederland. De originele teksten spreken voor zichzelf. Ook na 140 jaar vallen de teksten van Anthony Winkler Prins nog op door hun grote leesbaarheid, de precieze en beeldende beschrijvingen en de vaak niet mis te verstane meningen die hij terloops geeft.

Dr. Christianne Smit is docent-onderzoeker bij Politieke Geschiedenis. Haar historische interesses zijn politieke cultuur, sociaal-politieke hervormers, hun idealen en initiatieven, en de wisselwerking tussen publieke opinie en politieke agendavorming in Nederland en in West-Europa tussen 1850 en 1940.

Titel: Het dagelijks leven in 1870: Nederland aan de vooravond van de moderne tijd
Auteur(s): Christianne Smit, Anthony Winkler Prins (1817-1908)
isbn: 9789000304820
Prijs: € 14,99
Uitgeverij: 2011, Winkler Prins