Gestrande bultrug in Zeeland onderzocht door faculteit Diergeneeskunde
Medewerkers van de Faculteit Diergeneeskunde hebben op het strand van Burgh Haamstede in Zeeland monsters genomen van een dode bultrug. Deze monsters worden de komend tijd nader onderzocht.
Zondagochtend 2 juni werd een drijvende, dode walvis waargenomen langs de Nederlandse kust. Volgens loodsvaartuig Polaris dreef de walvis toen op zo´n 8 mijl (12,8 kilometer) van het vasteland. Maandagmiddag strandde het dier op het strand van Burgh Haamstede, Zeeland, daarbij werd vastgesteld dat het om een bultrug gaat. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt de doodsoorzaak en de gezondheidstoestand.
Bultruggen komen relatief weinig voor in de Noordzee. Pas sinds 2003 worden ze steeds vaker waargenomen. Strandingen zijn nog zeldzamer – de vorige stranding van een bultrug was op 5 juli 2022 op Vlieland. Volwassen bultruggen zijn ongeveer 12 tot 16 meter lang en wegen zo'n 25 à 30 ton. Ze leven meestal solitair of in kleine groepen van twee of drie dieren.
Achterhalen doodsoorzaak
De dode bultrug dreef al enige tijd in het water voordat het dier uiteindelijk strandde. Daardoor verkeert het in verre staat van ontbinding, wat het onderzoekt moeilijk maakt. Louis van den Boom, teamleider bij de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde: "Wat we nu weten is dat het gaat om een vrouwtje van 8 meter en 46 centimeter. Het geschat gewicht is 5,5, ton. De walvis is in slechte staat. Veel van de buikorganen ontbreken – deze kunnen tijdens het drijven via de bek het lichaam hebben verlaten – en dat geldt ook voor het hart en de longen. " Het team hoopt uiteindelijk toch te kunnen achterhalen waar de bultrug aan gestorven is.
Aanvullende informatie
De komende weken doen de Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research verder onderzoek naar de doodsoorzaak, de gezondheidstoestand, het dieet en de herkomst van de bultrug. Skeletdelen zijn verzameld en worden opgenomen in de collectie van Naturalis in Leiden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.