Geavanceerde SPECT-CT-scanner geïnstalleerd bij afdeling Diagnostische Beeldvorming

De nieuwe SPECT-CT-scanner van de afdeling Diagnostische Beeldvorming van de faculteit Diergeneeskunde is officieel in gebruik genomen. De oude apparatuur is ontmanteld, de bestaande ruimte is verbouwd en de nieuwe scanner is geïnstalleerd, gekalibreerd en klaar voor gebruik gemaakt. Hiermee is de faculteit Diergeneeskunde het enige diergeneeskundig ziekenhuis dat deze techniek in huis heeft. De scanner werd geschonken door UMC Groningen.

SPECT-CT staat voor “Single Photon Emission-Computed Tomography” en bestaat uit een combinatie van twee typen beeldvorming. Het apparaat heeft een gammacamera die ingespoten radioactieve stoffen binnenin de patiënt kan detecteren, en een CT-scanner die met röntgentechniek dwarsdoorsneden in beeld kan brengen. Hierdoor is het mogelijk om gedetailleerde beeldvorming te combineren met functionaliteit in één onderzoek. Vooral op het gebied van onderzoek bij schildklieren, tumoren en onbegrepen kreupelheden is deze techniek een grote stap voorwaarts. Onder andere schildklierscans, botscans en nieuwe mogelijkheden in het opsporen van tumoren of ontstekingen behoren tot de mogelijkheden.

Drie dierenartsen bij de voorbereidingen van de SPECT-CT

Eerste patiënt

Fox, een Mechelse Herder van vier jaar oud, was de allereerste patiënt die onderzocht is met de nieuwe scanner. In het dagelijks leven is Fox speurhond bij de Koninklijke Marechaussee. Er werd een botscan en een SPECT-CT-scan gemaakt om de doorbloeding in het hele lichaam, de weke delen zoals de spieren en botten te bekijken. Fox werd voorafgaand aan de scan geïnjecteerd met een radioactieve stof, een zogenaamde radiotracer. Deze verspreidt zich via het bloed naar de verschillende lichaamsdelen en hoopt zich op in botweefsel, waardoor botmetabolisme (het proces van botaanmaak en botafbraak) en benige afwijkingen beoordeeld kunnen worden. Bij Fox werd uiteindelijk geen afwijking gevonden waardoor hij weer vol vertrouwen met zijn baasje aan het werk kon.

Betere zorg leveren

Voordat de SPECT-CT-scanner in de praktijk gebruikt kon worden moest er een verbouwing plaatsvinden. Zo is de stralingsveiligheid op orde gebracht en zijn er voorzieningen getroffen voor de laboranten en anesthesisten om zo optimaal mogelijk te kunnen werken. Omdat de beelden die nu gemaakt worden een combinatie van scintigrafie (een afbeeldingstechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een radioactieve stof) en CT (Computed Tomography) zijn, kunnen de dierenarts-specialisten van de afdeling Diagnostische Beeldvorming nog preciezere diagnoses stellen. Samen met de onderzoekers en specialisten van de disciplines chirurgie en interne geneeskunde gaan ze aan de slag om, na de opstartfase met standaard schildklier- en botscans, andere radiotracers in gebruik te nemen zodat een meer gepersonaliseerde behandeling bij bijvoorbeeld dierpatiënten met kanker mogelijk wordt.

Hiermee kunnen we binnen het Universitair Dierenziekenhuis een nog betere zorg leveren aan onze patiënten en vooral op oncologisch en orthopedisch vlak nog beter bijdragen aan veterinair en One Medicine onderzoek.

Dr. Stefanie Veraa
Hoofd afdeling Diagnostische Beeldvorming

Dr. Stefanie Veraa, hoofd afdeling Diagnostische Beeldvorming: Hiermee kunnen we binnen het Universitair Dierenziekenhuis een nog betere zorg leveren aan onze patiënten en vooral op oncologisch en orthopedisch vlak nog beter bijdragen aan veterinair en One Medicine onderzoek. De machine is aan ons geschonken door het UMC Groningen, we zijn heel blij en dankbaar dat de scanner op deze manier aan zijn tweede leven kan beginnen binnen het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht.

Betrokken partners

Doordat veel geavanceerde modaliteiten niet in aanmerking komen voor financiering vanuit overheidssubsidies, oversteeg de aanschaf van de SPECT-CT het beschikbare budget van de faculteit Diergeneeskunde. Dankzij de inzet en bijdragen van verschillende partners, waaronder het UMC Groningen, Siemens Healthineers, het C.J.Vaillantfonds, Stichting DierenLot en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn is het gelukt om voldoende steun te verkrijgen om de aanschaf en installatie van de SPECT CT te realiseren.

Lees hier meer over de afdeling Diagnostische Beeldvorming.