Frits van Oostrom in De Taalstaat over vergeten woorden

Gedenkplaat in Leiden voor Matthias de Vries, "grondlegger van het Woordenboek der Nederlandsche Taal" - foto: Wikimedia Commons/Vysotsky
Gedenkplaat in Leiden voor Matthias de Vries, "grondlegger van het Woordenboek der Nederlandsche Taal" - foto: Wikimedia Commons/Vysotsky

Op 31 oktober had het radioprogramma De Taalstaat een speciale uitzending rond het Vergeetwoordenfestival. Een van de gasten was universiteitshoogleraar prof. dr. Frits van Oostrom. Hij vertelde hoe hij de liefde voor en het plezier in taal heeft meegekregen van zijn vader, en hij noemde diverse woorden die teruggaan op middeleeuws Nederlands.

Prof. dr. Frits van Oostrom. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Frits van Oostrom

Van Oostroms vader was lexicograaf voor het Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT). Na 150 jaar is dit grootste woordenboek ter wereld eindelijk voltooid. Er staan veel woorden in die hun oorsprong vinden in het Middelnederlands. Bijvoorbeeld 'deerne', dat in diverse dialecten nog voorkomt, 'schoon' in de betekenis van 'mooi', en 'besmuikt' en 'smokkelaar' stammen af van het Middelnederlandse 'smuken'.

Woorden voor abstracte fenomenen als 'faalangst' of 'werkdruk' hadden de middeleeuwers nog niet. Van Oostrom: "Werkdruk kenden ze waarschijnlijk wel, maar ze hadden er nog geen woord voor."

Meer informatie
Beluister het fragment