'Fipronil is gevaarlijk voor mens én dier'

NRC Next

Briefschrijver Jelmer Buijs poneerde op 14 augustus in NRC dat het insecticide fipronil, dat in eieren werd aangetroffen, mogelijk veel gevaarlijker is doordat het al op grote schaal in onze huishoudens aanwezig is via de druppels tegen teken en vlooien die we aan onze honden en katten toedienen.

(...)

Jelmer Buijs heeft een punt als hij zegt dat de blootstelling aan fipronil via huisdieren hoger is dan via besmette eieren, zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. „Maar ik geloof er niets van dat dit schadelijk is", laat hij er direct op volgen. „Bij de behandeling met fipronil van een redelijk grote hond haal je al snel 5.000 keer de maximale dosis die in een ei mag zitten. Een gevoelige hond kan zich daarna een dag of wat een beetje gammel voelen, maar is dan wel zes weken beschermd tegen vlooien en teken. De bijverschijnselen zijn minimaal." Fipronil is vele malen dodelijker voor insecten dan voor zoogdieren, en daardoor kan het redelijk veilig gebruikt worden als insecticide. Uit proeven met ratten bleek wel dat de stof in hoge doseringen schildkliertumoren veroorzaakt. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid is deze kankerverwekkende eigenschap waarschijnlijk niet van toepassing op mensen. „Roerend mee eens", zegt Van den Berg.

(...)

Dat er over de veel lagere concentraties in eieren dan toch zo veel ophef ontstaat, komt omdat er geen fipronil in voeding hóórt te zitten. Daarom is het illegaal. Als er voor het gebruik van fipronil tegen bloedluis bij kippen bij het CBG een registratie was aangevraagd en verleend, was het gebruik bewezen veilig geweest, merkt Verheijen op. Waarom fabrikanten dat tot nu toe niet gedaan hebben, weet hij niet, maar mogelijk waren ze bij voorbaat al bang dat ze met zo’n behandeling de strenge normen voor voeding zouden overschrijden.

Het volledige artikel verscheen in NRC Next op 23 augustus 2017.