Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie stelt onderwijshoogleraar aan

Wieger Bakker

Dr. Wieger Bakker is per 1 juli 2015 door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie op de leerstoel ‘Kwaliteit en Innovatie van maatschappijgericht Hoger Onderwijs’. De faculteit hecht grote waarde aan deze specifiek op onderwijs gerichte leerstoel in verband met de vele vernieuwingen in onderwijs en onderwijsvormen aan de Universiteit Utrecht in het algemeen en bij de faculteit in het bijzonder. De leerstoel wordt ingebed in het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) met nauwe verbindingen naar de andere departementen.

De nieuwe leerstoel is bedoeld om een verdere verbinding en verdieping in het onderwijs tot stand te brengen en de multidisciplinaire samenwerking binnen Recht, Economie, Bestuur en Organisatie maar ook met andere faculteiten te versterken. De leerstoel zal zich richten op het ondersteunen, stimuleren en initiëren van processen van onderwijsvernieuwing, de opgedane ervaringen onderzoeken en hierover publiceren. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de verdere ontwikkeling van het collegeonderwijs, het versterken van de multidisciplinariteit in het onderwijs,  het versterken van diversiteit en het versterken van de internationalisering van de onderwijsprogramma’s binnen de faculteit.

Wieger Bakker

Dr. Wieger Bakker heeft in het onderwijs gewerkt, het onderwijs bestuurd, naar onderwijs onderzoek verricht en over onderwijs gepubliceerd. In 1984 behaalde hij zijn doctoraal Sociaal-Culturele Wetenschappen (cum laude) met een specialisatie op het gebied van Sociologie van Planning en Beleid. Zijn loopbaan startte hij als Wetenschappelijk Assistent en docent Sociologie, gevolgd door een positie als Universitair Docent Algemene Sociale Wetenschappen bij het Centrum voor Beleid en Management. Hij gaf deze loopbaan een vervolg als Universitair Docent bij het Departement Rechtsgeleerdheid, het Centrum voor Beleid en Management, en de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. In 2002 werd hij benoemd tot Universitair Hoofddocent bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap.

Wieger Bakker is twee keer (in 2007 en 2008) uitgeroepen tot Docent van het Jaar van de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap. In de periode van 2012 tot 2014 was hij Teaching Fellow van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Hij heeft uiteenlopende functies in het onderwijs en onderwijsbestuur vervuld. Als bachelordirecteur bij USBO richtte hij zich op de verdere verbetering en vernieuwing van het college-onderwijs en het stimuleren van academische communities daarbinnen. Ook zijn teaching fellowship stond in dat kader, met bijzondere aandacht voor het ontwikkelen van bij college-onderwijs passende vormen van honoursactiviteiten.