29 november 2018

Europese subsidie van 2 miljoen voor cultureel antropoloog

Martijn Oosterbaan (Culturele Antropologie) heeft een ERC Consolidator Grant verworven. De Europese Unie verstrekt deze subsidie van 2 miljoen euro aan onderzoekers die hun sporen hebben verdiend in de wetenschap. Met dit geld kan Oosterbaan de komende vijf jaar zijn onderzoek naar religie en veiligheid in megasteden continueren.

Lagos

Het onderzoek naar de relatie tussen religie en veiligheid spitst zich toe op drie megasteden: Rio de Janeiro (Brazilië), Jakarta (Indonesië) en Lagos (Nigeria). “In die steden met miljoenen inwoners blijkt de overheid niet altijd in staat om de veiligheid van haar burgers te waarborgen. Daardoor komen alternatieve, religieuze burgerwachten op die de orde in de stad proberen te behouden.”

Ander perspectief

Oosterbaan legt uit dat de opkomst van deze burgerwachten veelal de goedkeuring heeft van de stedelingen, en soms zelfs van de overheid. “Ik wil onder meer onderzoeken waarom de stadsbewoners de religieuze burgerwachten deze vorm van autoriteit verlenen. Het meeste onderzoek naar religie en veiligheid kijkt naar ontwrichtende religieuze groeperingen. Met mijn onderzoek wil ik vanuit een ander perspectief naar religieuze groepen in megasteden kijken.”

In de pauze rende ik naar mijn collega en vroeg haar of het bericht betekende wat ik dacht.

'Dit is het hoor!'

Oosterbaan kreeg het toekenningsbericht van de Europese subsidie over de mail. “Ik was bij de afsluitende sessie van de eindconferentie van mijn vorige onderzoeksproject over populaire cultuur en illegaliteit in Latijns-Amerika. Hoewel ik na het lezen van het zinsdeel ‘we are pleased to inform you’ al een sprong van blijdschap maakte, bleef ik toch wat vertwijfeld: de Europese Commissie heeft een behoorlijk omslachtige manier van berichten. In de pauze rende ik naar mijn collega en vroeg haar of het bericht betekende wat ik dacht. 'Dit is het hoor!' riep ze uit. Dat was zo’n mooi moment. En zo leuk dat de afsluiting van het ene project gepaard gaat met het begin van een nieuw project.”

Consolidator Grants van de European Research Council worden jaarlijks uitgereikt aan ongeveer 300 getalenteerde onderzoekers in heel Europa, die zich in de voorafgaande jaren hebben bewezen in hun wetenschapsgebied.

Meer informatie
Persvoorlichting faculteit Sociale Wetenschappen, 030-253 4027, r.a.b.vanveen@uu.nl