Editie van liederenhandschrift Berlijn 190

Berlijn 190
 

Het liederenhandschrift dat in de Berlijnse Staatsbibliothek wordt bewaard onder signatuur Ms. germ. oct. 190 (kortweg Berlijn 190), is zonder twijfel een van de belangrijkste bronnen voor de studie van het laatmiddeleeuwse geestelijk lied in de Lage Landen. Niet alleen vanwege de grote omvang van de verzameling maar ook vanwege de vroege datering, circa 1480. Deze uitgave biedt voor het eerst een complete editie van deze bron.

Het rijke en gevarieerde repertoire biedt een prachtige blik op de Middelnederlandse en Latijnse (berijmde) teksten en muziek uit het religieuze leven in de late middeleeuwen, met het kerstfeest en de verering van Maria als belangrijke thema’s. De muzikale variëteit is opvallend groot: van organum-achtige stukken met de typische stemvoering van de twaalfde eeuw tot jongere werken in de stijl van de ars nova.

De inleiding bij de editie bespreekt de verschillende facetten van dit belangrijke handschrift in samenhang: de Middelnederlandse en de Latijnse teksten, de melodieën, het handgeschreven boek en het dialect.

  • Titel: Het liederenhandschrift Berlijn 190. Hs. Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz, germ. oct. 190
  • Auteurs: Kritisch uitgegeven door Thom Mertens en Dieuwke E. van der Poel (eindredactie), Gisela Gerritsen-Geywitz, Koen Goudriaan, Hermina Joldersma, Ike de Loos (†) en Johan Oosterman, m.m.v. Amand Berteloot
  • ISBN: 9789087043872
  • Uitgever: 2013, Hilversum, Verloren.  Middeleeuwse Verzamelhandschriften uit de Nederlanden, deel 12