Duurzame ontwikkeling op kavel Wentgebouw

Een artist impression van de nieuwbouw op de kavel van het Wentgebouw

Felix Claus Dick van Wageningen Architecten heeft het ontwerp voor de nieuwe huisvesting van het Ministerie van VWS, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekend gemaakt. Het transparante en duurzame gebouw wordt vanaf 2015 gebouwd op het kavel van het F.A.F.C. Wentgebouw en is in 2018 gereed. Het Wentgebouw wordt op dit moment duurzaam gesloopt door de Universiteit Utrecht (UU).

De UU (Directie Vastgoed & Campus) heeft, als eigenaar van de grond en verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling van het Utrecht Science Park (USP) De Uithof, de ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van dit nieuwe gebouw meegegeven aan de Rijksgebouwendienst. Het gebouw moet onder meer fungeren als een ‘landmark’ in de omgeving, en passen in het Stedenbouwkundig plan en Basislandschapsplan van de UU voor het USP De Uithof (bijvoorbeeld: geen beveiligingshekken, maar gras tot aan de gevel). Zie ook beeldkwaliteitsplan Zuidwestcluster.

Het consortium StruktonHurks heeft de opdracht gekregen om de nieuwe huisvesting voor VWS/RIVM en CBG te realiseren. Zie het bericht op de website van het Rijksvastgoedbedrijf. Dit is het eerste PPS-project (Publiek Private Samenwerking) in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat.

Het ontwerp kenmerkt zich door een 78 meter hoge toren met 18 verdiepingen, transparante uitstraling, vides en werkplekken met uitzicht. Het gebouw heeft een robuuste constructieve opzet, kolomvrije werkgebieden, ruime verdiepingshoogte, flexibele invulling en capaciteit in verticale transportvoorzieningen. Het is ook energiezuinig door het stimuleren van het gebruik van trappen. De koeling en verwarming van het gebouw zijn energieneutraal. De groene daken en wanden dragen bij aan isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als in de zomer (koelte). Hiermee willen het RIVM, het CBG en StruktonHurks een voorbeeldfunctie bekleden op het gebied van duurzaam bouwen en een duurzame exploitatie.

De komst van het VWS/RIVM en CBG geeft een verdere impuls aan de ontwikkeling van Utrecht Science Park De Uithof. Zowel locatie als ontwerp van het nieuwe gebouw stimuleren verdere kennisuitwisseling met partners in de regio.