Drie nieuwe Senior Fellows, Centre for Academic Teaching and Learning benoemd

Per 1 september 2022 worden er drie nieuwe Senior Fellows benoemd door het College van Bestuur: Dr. Matthieu Brinkhuis (Bètawetenschappen), Dr. Brianne Mc Gonigle Leyh (Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) en Dr. Frank van Rijnsoever (Geowetenschappen).

Gedurende hun Senior Fellowschap werken zij aan een faculteits- en/of universiteitsbreed project om het onderwijs verder te verbeteren, zetten zij zich in voor docentontwikkeling en verdiepen hun kennis op onderwijswetenschappelijk gebied. Hiermee dragen zij bij aan contextgebonden kennis van het hoger onderwijs. Na succesvolle afronding van het Senior Fellow Programma volgt een voordracht voor hoogleraarschap met accent op onderwijs. Hieronder volgt een korte introductie van de nieuwe Senior Fellows.

Mathieu Brinkhuis
Matthieu Brinkhuis

Dr. Matthieu Brinkhuis, Bètawetenschappen

Matthieu wordt gezien als expert in learning analytics en evaluatie en heeft een bewezen track record in sleutelposities in het onderwijs aan zijn faculteit, zoals onderwijsdirecteur van het Applied Data Science Master Programma en voor Continuing Education binnen de Graduate School of Natural Sciences. Hij is zeer succesvol in het verbinden met externe partijen en heeft goed aangeschreven programma's georganiseerd voor professionals op het gebied van data science en kunstmatige intelligentie, in het bijzonder voor ambtenaren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij brengt veel expertise mee op het gebied van data science en learning analytics en heeft, omdat een deel van zijn carrière zich buiten de UU afspeelt, ook externe zichtbaarheid en samenwerkingsverbanden.

Met zijn project over Continuing Education (CE) wil hij onderzoeken hoe gezamenlijke programma's met maatschappelijke partners kunnen worden opgezet, waarbij de stap wordt gemaakt van CE voor professionals naar CE met professionals. Zijn project omvat een case study over een nieuw gezamenlijk data science programma, het verkennen van beoordelingsprocedures en het ontwerpen van kwaliteitscontrole voor dergelijke gezamenlijke CE-programma's.

As a university, together with our societal partners, our challenge is to combine our expertise into a high-quality range of joint programmes for professionals that benefit society.

Matthieu Brinkhuis
Portretfoto Universitair Hoofddocent rechtsgeleerdheid Brianne McGonigle
Brianne Mc Gonigle Leyh

Dr. Brianne Mc Gonigle Leyh, Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

Brianne is een zeer gemotiveerde en gepassioneerde academicus die voortdurend op zoek is naar manieren om onderzoek, onderwijs en praktijk in constructieve interactie te brengen. Ze heeft blijk gegeven van leiderschap en innovatie in zowel onderwijs als onderzoek dat de grenzen van disciplines overschrijdt. Binnen haar faculteit wordt ze gezien als een belangrijke strategische speler op het gebied van (internationaal) community engaged learning (CEL) en levert ze waardevolle bijdragen aan het onderwijsbeleid door haar werk binnen de School of Law en over facultaire grenzen heen, zoals het Centre for Global Challenges (UGlobe).

Met haar project wil ze een Open Source Investigations Lab opzetten dat studenten, docenten en maatschappelijke partners samenbrengt om te werken aan de aanpak van belangrijke mondiale uitdagingen. Met haar project beoogt ze studenten uit te rusten met de interdisciplinaire vaardigheden en ethische overwegingen die nodig zijn om te leren hoe open source onderzoeken moeten worden uitgevoerd en geëvalueerd. Een belangrijk aspect van het project is het bevorderen van kennisuitwisseling binnen en buiten de universiteit.

My goal is to enhance international and interdisciplinary education that connects with research and practice in order to encourage students to become critical global citizens.

Brianne Mc Gonigle Leyh
Frank van Rijnsoever

Dr. Frank van Rijnsoever, Geowetenschappen

Frank is een uitstekende en gepassioneerde docent en onderzoeker met ruime ervaring in het leiden van onderwijsvernieuwingsprocessen. Hij heeft een sterke ambitie om leaders of change (LOC) op te leiden, die hard nodig zijn om de grote maatschappelijke uitdagingen te helpen oplossen. Hij heeft aanzienlijke ervaring met leiderschapsverantwoordelijkheden in verschillende functies en is een uitstekend voorbeeld van hoe onderzoek, onderwijs en impact van hoge kwaliteit in één persoon worden verenigd. Frank is iemand die problemen wil oplossen en hij heeft veel creatieve ideeën, ervaring en expertise die hem daartoe in staat stellen.

Het Senior Fellow-programma zal hem tal van mogelijkheden bieden om zijn educational scholarship verder te ontwikkelen en een expert op het gebied van onderwijsontwikkeling te worden. Franks project gaat over "Toelating en beoordeling in het onderwijs aan leaders of change (LOC)". Hij wil evidence-based criteria ontwikkelen op basis waarvan studenten kunnen worden gekoppeld aan passende LOC-programma's en leeractiviteiten, en hun vorderingen kunnen worden beoordeeld.

It is my goal to transform our university into an “ecosystem” where student initiatives can emerge and thrive.

Frank van Rijnsoever

Meer over het Senior Fellow Programma

Het Senior Fellow Programma heeft als doel het versterken van het onderwijskundige leiderschap binnen de Universiteit Utrecht door uitbreiding van het aantal hoogleraren met accent op onderwijs. Het programma draagt bij aan de zichtbare waardering voor onderwijs en docentschap en maakt het zichtbaar dat ook in onderwijs loopbaanstappen mogelijk zijn. Ook wil het programma een stimulans zijn voor onderwijsinnovatie en bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs.

Het programma is in 2017 vernieuwd en omgedoopt in Senior Fellow Programma (voorheen Teaching Fellow Programma). Met deze drie nieuwe benoemingen nemen per september in totaal twaalf Senior Fellows aan het programma deel. Nieuwe kandidaten kunnen door de decaan worden voorgedragen. Het College van Bestuur laat zich voor de benoeming van de Senior Fellows adviseren door een internationaal samengestelde selectiecommissie.

Meer informatie over het Senior Fellow Programma en de andere fellows, is te vinden op de website van het Centre for Academic Teaching and Learning. Neem voor vragen contact op met Mirjam Bok, managing director.