Dick Heederik vanmiddag door minister benoemd tot voorzitter Lexces; stopt daarom als vice-decaan onderzoek

Dick Heederik is vanmiddag door minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, benoemd tot voorzitter van het bestuur van Lexces, het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten dat op 1 juli 2022 opent. Een eervolle rol die Heederik graag op zich neemt. Het nieuws werd vanmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Heederik blijft verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde, al zal hij enkele taken moeten loslaten. 

“Dit is een ongelofelijk mooie rol waarin ik mijn vroegere onderzoeksgebied kan combineren met mijn bestuurlijke ervaring. Het betekent dat ik zal stoppen met mijn huidige rol als vice-decaan onderzoek in het bestuur van onze faculteit, maar ik blijf natuurlijk aan totdat de opvolgingsprocedure is afgerond en mijn opvolger e.e.a. goed kan overnemen. We hebben afgelopen jaren met de Onderzoeksraad veel veranderd, de onderzoeksgroepen zijn groter geworden, de onderzoekevaluatie is op nieuwe leest geschoeid en er is bijgedragen aan een nieuwe visie en cultuur. Ik laat het met veel vertrouwen achter.” 

In zijn nieuwe rol keert Heederik in zekere zin terug naar zijn vroegere expertise: het onderzoeksgebied ‘Beroepsziekten’ met thema’s als Chroom 6 en Asbest. Een onderwerp waar hij al die tijd, naast zijn huidige werk voor Infectieziekten en het Netherlands Centre for One Health, uiteenlopend commissiewerk voor is blijven doen. Het Lexces is een samenwerkingsverband van vijf instituten: Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS, Universiteit Utrecht), Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL, Utrecht), Polikliniek Mens en Arbeid (PMA, Amsterdam UMC), Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB, Amsterdam UMC) en het RIVM. Zij werken hierin samen om kennis en expertise op het gebied van gevaarlijke stoffen en gezondheidsrisico’s voor werkenden te verzamelen en ontwikkelen. 

Ieder jaar overlijden er rond de 3.000 mensen doordat ze tijdens hun werk zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Nog meer werkenden worden er ziek door. Professionals op het gebied van arbeidsomstandigheden hebben behoefte aan kennis die in de praktijk helpt beroepsziekten te voorkomen. Het Lexces kan daaraan bijdragen door die kennis breed te delen. Het Lexces speelt ook een rol bij de Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Deze regeling gaat in op 1 januari 2023.