“De gesprekken met Stephen waren altijd de moeite waard”

Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft denkt terug aan Stephen Hawking

Woensdag overleed Stephen Hawking, een van de grootste natuurkundigen van deze tijd. Daarnaast behoort hij met Einstein en Newton tot de bekendste natuurkundigen aller tijden. Hij deed baanbrekend onderzoek naar zwarte gaten, en inspireerde generaties natuurkundigen en wetenschappelijk geïnteresseerden.

In 2014 bracht Hawking nog een bezoek aan de Universiteit Utrecht. Hij gaf samen met de Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft een lezing over de kleinste deeltjes en de geschiedenis van het universum.

’t Hooft heeft goede herinneringen aan Hawking, vertelt hij in een reactie aan de Volkskrant. “De gesprekken met Stephen waren altijd de moeite waard, al waren we het zelden eens omdat ik denk dat hij sommige dingen niet goed zag.” Ondanks meningsverschillen hecht ’t Hooft veel waarde aan Hawkings ideeën: “Zijn rol in de theoretische natuurkunde was enorm, hij was een goeroe waar collega's mee kwamen praten of luisteren omdat het je op ideeën bracht.”

Stephen Hawking heeft mij echt op nieuwe inzichten gebracht.

“Ik waardeer daarnaast ook erg zijn rol als denker, ook over de samenleving en de toekomst van de mensheid. Daar kon hij mooie en belangrijke dingen over zeggen”, aldus ’t Hooft. Een paar jaar terug sprak hij Hawking voor het laatst, in Stockholm. “Wat hij daar over zwarte gaten vertelde heeft mij op echt nieuwe inzichten gebracht.”

► Bekijk meer reacties van Utrechtse wetenschappers (RTV Utrecht)