Christian Lange bij Radio EenVandaag: de Koran is veel ouder dan we dachten

© iStockphoto.com/Egypix
© iStockphoto.com/Egypix

Dankzij de C14-methode, waarbij koolstofelementen onderzocht worden, zijn Zwitserse islamologen erin geslaagd een Koranfragment van de bibliotheek van Tubingen preciezer te dateren. Ze schatten dat het fragment uit de periode tussen 650 en 675 komt - slechts 30 jaar na het overleden van de profeet Mohammed.  Dat maakt het fragment het oudste, samenhangende fragment van de Koran. In de rubriek 'Wetenschap op Woensdag' van Radio EenVandaag vertelde prof. dr. Christian Lange meer over deze vondst.

Prof. dr. Christian Lange
Prof. dr. Christian Lange

Is deze Koran dan ook een natuurgetrouwe weergave van het leven van Mohammed, geschreven pas korte tijd na zijn overlijden? Lange: "Het is waarschijnlijker dat de Koran die we nu hebben, de canonieke versie, grotendeels teruggaat naar wat de profeet destijds aan zijn volgelingen vertelde. De hyperkritische wetenschappers hebben door deze vondst een klein klapje gekregen."

Vondsten als deze helpen ons om begrip te ontwikkelen over het ontstaan van de islam, en deze te zien als een dynamisch proces, stelde Lange. "Het is dus niet zo dat de Koran ineens uit de hemel is gevallen. Het duurde decennia voordat de islam als religie tot stand kwam," vertelde hij.