Centre for the Humanities presenteert GPS-stadswandeling ‘Sporen van Slavernij’

Op 25 november lanceert burgemeester Wolfsen van Utrecht de nieuwe GPS-wandelroute ‘Sporen van Slavernij’, een stadswandeling langs historische gebouwen in Utrecht die met het slavernijverleden te maken hebben. De wandelroute is een initiatief van het Centre for the Humanities en Kosmopolis Utrecht, in aanloop naar de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013.

Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van Kosmopolis Utrecht is de app vanaf 25 november gratis te downloaden op www.sporenvanslavernijutrecht.nl. In april 2012 laat het Centre for the Humanities ook een uitgebreidere papieren versie verschijnen.

Het jaar 2013 staat niet alleen in het teken van de 300ste jaardag van Vrede van Utrecht, maar is ook de 150ste jaardag van de afschaffing van de slavernij. Hoewel slavernij in Nederland niet voorkwam, profiteerden Nederlandse handelaars in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) uitgebreid van slavernij en vooral de handel in slaven. In de Utrechtse binnenstad zijn veel kleine en soms goed verstopte details bewaard gebleven, die herinneren aan die dagen en de rijkdom die zij brachten.