Carrièredagen Universiteit Utrecht

Verschillende media berichtten de afgelopen dagen over de carrièredagen die de Universiteit Utrecht één keer per jaar voor alle studenten organiseert. Daarbij is verwarring ontstaan over welke bedrijven daar al dan niet welkom zijn.

Het doel van de carrièredagen die de Universiteit Utrecht een keer per jaar centraal organiseert, is om studenten de kans te geven om zich te oriënteren op de loopbaanmogelijkheden na hun studie. De drie centrale carrièredagen zijn in aanvulling op de diverse activiteiten die studieverenigingen organiseren. Zo organiseren studieverenigingen bedrijfsbezoeken en eigen carrièredagen. 

De organisatie van de centrale carrièredagen heeft ervoor gekozen om duurzaamheid als één van de criteria te hanteren. Dat past bij een universiteit die het klimaat als één van haar speerpunten heeft. Tegelijkertijd is het geen vastgesteld beleid van de Universiteit Utrecht om duurzaamheid als criterium te hanteren om wel of niet aanwezig te mogen zijn op centrale carrièredagen, en dus bedrijven zoals Shell uit te sluiten.

Binnen de Universiteit Utrecht is de vraag of de universiteit zou moeten samenwerken met de fossiele industrie – en zo ja, onder welke voorwaarden – nog onderwerp van gesprek. Het College van Bestuur organiseert samen met de Universiteitsraad een serie bijeenkomsten waar studenten en medewerkers in gesprek gaan over de ambities van de universiteit rond dit thema. Op basis van de inzichten uit deze bijeenkomsten wordt toegewerkt naar een set bevindingen die het College van Bestuur en de Medezeggenschap kunnen meenemen in toekomstige besluitvorming en afwegingskaders voor samenwerkingen. 

Q&A

Is Shell geweigerd door de UU voor de carrièredagen?

Nee. Shell heeft geen verzoek gedaan om deel te nemen aan de centrale carrièredagen. Ze zijn echter ook niet door de organisatie benaderd. 

Kan het zijn dat Shell wel op de carrièredagen van een studievereniging staat? En zo ja, hoe verhoudt dat zich tot elkaar?

De centrale carrièredagen vinden plaats in aanvulling op de activiteiten die studieverenigingen al organiseren (zoals eigen carrièredagen en bedrijfsbezoeken). Voor deze activiteiten is ook geen universiteitsbreed beleid. Het kan dus dat studieverenigingen andere bedrijven uitnodigen, dan wij bij de centrale carrièredagen. 

Op basis waarvan is bepaald welke bedrijven mochten deelnemen aan de carrièredagen?

De organisatie van de carrièredagen heeft bij het uitnodigen van bedrijven rekening gehouden met de interesses van studenten. Daarbij hebben ze onder andere gekeken naar diversiteit, duurzaamheid en ontwikkelmogelijkheden. Zo is er vanuit de organisatie bijvoorbeeld aandacht besteed aan werkgevers die interessant zijn voor studenten met een functiebeperking.