For Women in Science Beurzen voor Carlijn Kamphuis en Maeike Zijlmans

Prijs voor excellente vrouwelijke onderzoekers in de Life Sciences

Carlijn Kamphuis en Maeike Zijlmans met moderator Eva Jinek
Carlijn Kamphuis (links) en Maeike Zijlmans (rechts) met presentator Eva Jinek

De twee beurzen van het Nederlandse L’Oréal-Unesco For Women in Science Programma 2016 zijn toegekend aan gezondheidsgeografe Carlijn Kamphuis en aan neurologe Maeike Zijlmans. Beide onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit Utrecht. De Nederlandse For Women in Science beurzen worden toegekend aan vrouwelijke onderzoekers in de Life Sciences op het niveau van Vidi-laureaten. Met de beurs van 25.000 euro kunnen zij zich een onderzoeksverblijf aan het prestigieuze Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam permitteren. De twee winnaars ontvingen hun beurzen uit handen van televisiemaker Eva Jinek tijdens een feestelijke uitreiking in de Amsterdamse Beurs.  

For Women in Science

Het internationale programma For Women in Science is een samenwerking tussen l’Oréal en UNESCO, met als motto ‘The world needs more science, science needs women’. Het programma bestaat sinds 1998 en richt zich op uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers die onderzoek doen op het gebied van life sciences. Inmiddels zijn wereldwijd ruim tweeduizend beurzen toegekend aan vrouwelijk onderzoekers uit 110 landen. In 50 landen, waaronder Nederland, worden in samenwerking met andere partners nationale en regionale beurzen aangeboden.

Onderzoek naar gezonde leefomgeving

Carlijn Kamphuis is universitair docent bij de onderzoeksgroep Healthy Urban Living aan de afdeling Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht. Met haar onderzoek naar de leefomgeving, gezond gedrag en gezondheid wil ze inzicht krijgen in hoe de inrichting van steden kan bijdragen aan een betere volksgezondheid en kleinere sociaal-economische gezondheidsverschillen. 

Onderzoek naar epilepsie

Maeike Zijlmans is onderzoeker en neuroloog bij het UMC Utrecht en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Zijmans onderzoekt hoe epilepsie ontstaat en welk signaal vanuit de hersenen hieraan ten grondslag ligt. Met deze inzichten moet het mogelijk worden mensen met epilepsie door middel van een hersenchirurgische ingreep te genezen. 

Carlijn Kamphuis over haar onderzoek

Carlijn Kamphuis (UU) over haar onderzoek binnen Healthy Urban Living

Maeike Zijlmans over haar onderzoek

Maeike Zijlmans (UMC Utrecht) over haar onderzoek naar epilepsie
Meer informatie
For Women in Science