Boek 'De Vrede van Utrecht'

David Onnekink en Renger de Bruin, De Vrede van Utrecht

De Utrechtse historicus David Onnekink schreef samen met oud-UU-hoogleraar Renger de Bruin het boek De Vrede van Utrecht (1713). Dit boek is begin deze maand verschenen bij Uitgeverij Verloren, in het jaar dat in Utrecht 300 jaar geleden de vrede is getekend.

De eerste wereldwijde oorlog, de Spaanse Successieoorlog, eindigde in 1713 met de Vrede van Utrecht. De Nederlandse Republiek, geallieerd met Engeland en het Keizerrijk, speelde een sleutelrol in dit conflict dat werd uitgevochten in zowel Europa als Noord-Amerika. De Vrede van Utrecht zorgde ervoor dat de expansie van Frankrijk tot staan werd gebracht en geldt nog steeds als de bakermat van de moderne internationale betrekkingen.

In dit boek wordt door de lens van deze oorlog en vrede de politieke en culturele constellatie van de vroegmoderne wereld geanalyseerd. De auteurs besteden aandacht aan internationale betrekkingen, diplomatie, continentale en navale oorlogvoering, propaganda, publiek debat, slavenhandel, kolonisatie en religie. Ook gaan de schrijvers uitgebreid in op de onderhandelingen in Utrecht, de lokale geschiedenis, de festiviteiten naar aanleiding van de vrede en latere herdenkingen.

  • Titel: De Vrede van Utrecht (1713)
  • Auteurs: David Onnekink en Renger de Bruin
  • ISBN: 9789087043124
  • Prijs: 14,- euro
  • Uitgeverij: 2013, Uitgeverij Verloren