Bob de Graaff over kritiek op hoofd AIVD

Het AIVD-gebouw in Zoetermeer - Wikimedia Commons/S.J. de Waard
Het AIVD-gebouw in Zoetermeer - Wikimedia Commons/S.J. de Waard

Kees Dellebeke, oud-medewerker van de AIVD, zette onlangs de ongebruikelijke stap de soms scherpe controverses tussen dienstleiding en werkvloer te openbaren. Volgens NRC Handelsblad wijt hij de problemen aan bezuinigingen door politici en onjuist optreden van de leiding. In de krant gaf onder andere prof. dr. Bob de Graaff een reactie op de kritiek op het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee. 

Prof. dr. Bob de Graaff
Prof. dr. Bob de Graaff

Volgens de Graaff bestaan de spanningen binnen de AIVD al sinds de veiligheidsdienst vanaf eind jaren 90 diensthoofden uit politie en krijgsmacht kreeg. Aan het NRC vertelde hij: "Al deze benoemingen lagen intern gevoelig." 

Het aanstellen van mensen uit de politie en krijgsmachts versterkte volgens de hoogleraar Intelligence and security studies de gesloten interne communicatie. "De angst voor politieke relletjes is zo groot dat het contact met de maatschappij is opgedroogd," aldus de Graaff in de krant. Het gevolg daarvan is dat medewerkers "risico's mijden" en dat de oude "parafencultuur" is versterkt.