B&O studenten op zoek naar ‘de kracht van de Surinaamse samenleving’

Op zaterdag 12 november gaan 28 studenten van de opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap (B&O) van de Universiteit Utrecht naar Paramaribo. Daar zullen zij zes weken lang onderzoek doen naar verschillende sociaal-maatschappelijke vraagstukken die nu in Suriname spelen. Onder het overkoepelende thema ‘publieke waardecreatie door maatschappelijke zelforganisatie’ gaan zij kijken naar initiatieven van burgers, maatschappelijke organisaties en private partijen en onderzoeken hoe deze bijdragen aan de ‘kracht van de Surinaamse samenleving’. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om initiatieven op het gebied van kinderopvang, medische zorg en onderwijs in de binnenlanden van Suriname. De studenten hebben hun internationale onderzoeksproject nagenoeg zelfstandig vormgegeven maar voeren hun onderzoek uit in samenwerking met studenten de Anton de Kom universiteit uit Paramaribo. 

Zorg & Welzijn, Onderwijs & Opleiding, Taal & Cultuur

De studenten hebben het onderzoek naar ‘publieke waardecreatie door maatschappelijke zelforganisatie’ opgesplitst in drie pijlers: Zorg & Welzijn, Onderwijs & Opleiding en Taal & Cultuur. Daarbinnen zullen duo’s van studenten onderzoek doen naar maatschappelijke initiatieven. Zo is er een duo dat de initiatieven gaat bestuderen die zijn ontstaan na het wegvallen van de naschoolse opvang. Een ander duo richt zich op Stichting Medische Zending, die de gezondheidszorg in het binnenland van Suriname verzorgd. Er is vanuit de overheid weinig geld beschikbaar voor de Stichting, en dit onderzoek kijkt hoe de kwaliteit van de zorg desondanks zo goed mogelijk gewaarborgd kan blijven. Een derde voorbeeld van onderzoek is gericht op studenten aan Anton de Kom Universiteit die hun eerste onderwijs in het binnenland hebben genoten. De studenten gaan samen proberen in kaart te brengen hoe studenten die van basisscholen komen waar slechts een inheemse taal gesproken wordt tot aan de Nederlandstalige universiteit in Paramaribo de taalbarrières ervaren hebben en hoe zij daarmee omgaan. 

Honoursstudenten

Acht studenten vormen al sinds december 2015 de Research Project Commissie en hebben het gehele internationale onderzoeksproject nagenoeg zelfstandig vormgegeven. Van het kiezen van de bestemming, het uitdiepen van het onderzoeksthema tot aan het projectmatig uitwerken van alle aspecten van de onderzoeksreis. Zij selecteerden uiteindelijk ook de twintig honoursstudenten die samen met hen naar Suriname afreizen. Het Internationaal Research Project is een uniek onderwijsproject van de B&O Academie, het honoursprogramma van Bestuurs- en organisatiewetenschap.

Samenwerking met Anton de Kom Universiteit

De studenten Bestuurs- en organisatiewetenschap werken voor dit project samen met studenten van de opleiding Public Administration van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo. Aan elk onderzoeksduo is een student van de studie Public Administration in Paramaribo gekoppeld. De resultaten van het onderzoek zullen door hen verwoord worden in onderzoeksartikelen. Alle artikelen samen vormen dan een bundel, die gepresenteerd wordt tijdens het Research Project Symposium op 5 april 2017.

Meer weten

U kunt het onderzoeksproject en de ervaringen van de studenten volgen via http://www.researchprojectsuriname.nl/
Zij zullen regelmatig blogs schrijven en video’s plaatsen.

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar researchproject.usbo@uu.nl