BMW alumnus aan het woord - Liz van Erp

Portret van alumnus Liz van Erp.

Hier een berichtje vanuit Kenia, waar ik als onderdeel van mijn huidige baan bij Roche een half-jarig project uitvoer. Als BMW’ers kunnen we op onwijs veel verschillend plekken terecht komen na onze studie en ik zal jullie meenemen in de reis die ik heb gemaakt sinds mijn studie in Utrecht.

Ik studeerde BMW van 2009 – 2013, waarna ik de master Infection & Immunity heb gevolgd. Ik vond mijn minor researchproject in de VS zo tof, dat ik besloot dat een PhD wel wat voor mij was. In 2015 begon ik aan mijn promotieonderzoek bij het RIVM op het gebied van maternale antilichamen in RSV infecties. 

Ik had al snel door dat ik het opzetten van samenwerkingen, en het analyseren en presenteren van resultaten veel leuker vond dan het labwerk. Omdat ook snelheid van het onderzoek en de prioriteiten in de academie me niet helemaal pasten, besloot ik na mijn PhD de overstap naar de industrie te maken.

Aan de slag bij Janssen Vaccines

In 2020 begon ik bij Janssen Vaccines in het Science & Business Fellowship. Dit is een 2-jarig programma waarin je twee projecten van één jaar uitvoert en daarnaast ook “side projects” kon doen. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van wat voor functies er binnen de framaceutische industrie beschikbaar zijn. Qua timing viel ik natuurlijk met mijn neus in de boter, want Janssen begon al snel na mijn aanstelling met de ontwikkeling van het COVID-19 vaccin. Dit betekende dat ik in één jaar de ontwikkeling van een vaccin van dichtbij meemaakte, terwijl dit normaal toch zeker 10-15 jaar duurt.  

Toen ik werd aangenomen bij Janssen voelde ik me net een kind in een snoepwinkel! 

Roche Business Perspectives

Het werk dat Janssen doet in Leiden is vooral gefocust op Research & Development, en ik wilde ook graag ervaring opdoen in de latere fases van medicijnontwikkeling. Bovendien had ik na zes jaar in Nederland wel weer de kriebels om nieuwe plekken in de wereld te ontdekken en dus solliciteerde ik op het Roche Business Perspectives programma. In dit programma werk je in twee jaar in vier landen op een project naar keuze. Ik begon mijn programma op het Roche hoofdkantoor in Zwitserland, waar mijn project focuste op Personalized Healthcare en Patient-Relevant Outcomes. Momenteel zit ik voor mijn tweede project in Kenia, waar ik als policy manager werk. Ik probeer de toegang tot diagnostiek en medicijnen te verbeteren in Afrika, met een specifieke focus op Women’s Health. Ik coördineer een lokale klinische studie, ben project manager voor public-private partnerships en ben veel bezig met communicatie om het belang van screening en vroege detectie van kanker over te brengen. Mijn volgende rotatie brengt me in september naar de VS, waar ik aan weer een ander project zal werken.  

Diversiteit farmaceutische industrie

Zoals jullie kunnen zien, heb ik veel verschillende kanten van de farmaceutische industrie gezien. Ik vind het heerlijk om iedere zes maanden weer een nieuw onderdeel van “ons vak” te leren kennen. Mijn BMW achtergrond en de ervaring uit mijn PhD helpen me om bij iedere nieuwe rotatie de stof snel te kunnen doorgronden. Ik heb nog geen idee waar ik me na dit programma op ga focussen en in welk land dat gaat zijn.

Ik kijk wat er op mijn pad komt en waar mijn kwaliteiten het best tot hun recht komen. En natuurlijk waar de leukste managers en collega’s zitten, want inmiddels heb ik geleerd dat je werkgeluk daar toch redelijk van afhankelijk is!