Vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als wetenschapper en bestuurder

Bernard de Wit benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten als wetenschapper en bestuurder is emeritus-hoogleraar Theoretische Fysica prof.dr. Bernard de Wit benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Wit geldt wereldwijd als één van de leidende onderzoekers op het gebied van ‘supergravitatie en zwarte gaten’. Daarnaast bekleedde hij nationaal en internationaal belangrijke bestuurlijke posities en is hij een inspirator en voorbeeld voor jonge wetenschappers en studenten.

Bernard de Wit studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde bij de latere Nobelprijswinnaar prof.dr. Martin Veltman. Na aanstellingen bij verschillende instituten, keerde hij in 1984 terug naar Utrecht als hoogleraar Theoretische Fysica. Hij was daarnaast onder meer directeur van het Institute for Theoretical Physics en lid van het bestuur van Natuur- en Sterrenkunde.

ERC Advanced Grant

Postdocs en onderzoekers van over de hele wereld komen naar Utrecht om met De Wit samen te werken. Een deel van hen bekleedt inmiddels zelf vooraanstaande wetenschappelijke posities. In 2010, het jaar dat hij met emeritaat ging, werd hem een ERC Advanced Grant toegekend van bijna 2 miljoen euro. Hij is dan ook nog steeds volop actief als onderzoeker.

Vanwege zijn grote wetenschappelijke prestaties werden aan De Wit diverse prestigieuze gasthoogleraarschappen aangeboden, waaronder door het vooraanstaande Stony Brook New York, Albert-Einstein Institut Gölm, Yukawa Institute Kyoto en Ecole Normale Supérieure Paris. Ook ontving hij een aantal belangrijke internationale onderscheidingen, zoals de Humboldt-Forschungspreis en de Humboldt Research Award.

Bestuurlijke rol

De Wit speelt en speelde ook een prominente bestuurlijke rol in de academische wereld, zowel binnen Nederland als internationaal. Zo was hij voorzitter van het bestuur van het Nikhef, lid van het bestuur van de Stichting FOM en wetenschappelijk directeur van de Dutch Research School of Theoretical Physics.

Momenteel is De Wit onder meer lid van de Commissie Breimer, een landelijke commissie die de minister adviseert over het Sectorplan Natuur- en Scheikunde en lid van de Adviescommissie voor Hoger onderwijs van de KNAW. Buiten Nederland was hij onder meer Scientific Delegate van de CERN Council.

Meer informatie

Monica van der Garde, persvoorlichter faculteit Bètawetenschappen, m.vandergarde@uu.nl, 06 - 13 66 14 38.