Basisschoolleerlingen verzamelen monsters van kleding voor wetenschappelijk onderzoek

Alle Scholen Verzamelen!

Alle benodigheden in de klas voor het project Alle Scholen Verzamelen waar kinderen mircoplastics uit kleding halen
Foto: Bart Groeneveld

Meer dan 2300 basisschoolleerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 over heel Nederland deden op dinsdag 7 november mee aan Alle Scholen Verzamelen. In deze editie staat het onderzoek rondom microplastics centraal, onder de noemer 'Pluis het Uit!’. Onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam droegen de leerlingen bij aan echt wetenschappelijk onderzoek en onderzochten ze met stickers hun eigen kleding. Ze noteerden onder andere het type kleding, de materialen die erin voorkomen, de hoeveelheid en de grootte van de vezels. 

Het onderzoek

Het onderzoek is een vervolg van een onderzoek dat recent is uitgevoerd met inwoners van Amsterdam. Dit was het META onderzoek, wat staat voor Microfibers Emissies van Textiel meten in Amsterdam. Naast dat de leerlingen aan de slag gingen met het verzamelen van data konden ze ook live vragen stellen aan de onderzoekers via een chat. De resultaten vulden ze vervolgens in en verder opgestuurd naar Amsterdam. Daar gaan milieuchemicus dr. Antonia Praetorius en geograaf dr. Lies Jacobs verder aan de slag.

De vervuilende effecten van plastic en de kledingindustrie  

Door aan de slag te gaan met het onderzoek, een quiz en andere aanvullende activiteiten maken de kinderen gaandeweg kennis met de vervuilende effecten van de kledingindustrie en met microplastics in het bijzonder. Ze leren over de werking van vezels, hoe plastic in onze kleding terecht komt en vervolgens water en de voedselketen aantast. Zo worden de kinderen betrokken bij echt onderzoek en bewust gemaakt dat zij een rol kunnen spelen in het verminderen van watervervuiling.  

Over Alle Scholen Verzamelen 

Sinds 2019 dagen universitair onderzoekers jaarlijks leerlingen van basisscholen uit om bij te dragen aan hun onderzoek. Onder de titel 'Alle Scholen Verzamelen' organiseren de landelijke Wetenschapsknooppunten deze vorm van Citizen Science.