Baasjes zien vaak liever partner dan hond sterven

Metro

Voor een baas kan het overlijden van een huisdier net zo heftig zijn als het overlijden van een mens. „Als een mens overlijdt, begrijpt je omgeving dat. Er is een condoleance en een begrafenis of crematie. Als je hond overlijdt, zegt diezelfde omgeving: Dan ga je toch naar het asiel voor een nieuwe?”

De relatie tussen een mens en dier kan ver gaan. Acht op de tien mensen beschouwen hun hond als volwaardig lid van het gezin. Maar ze blijken dan ook goed voor je gezondheid en ze krijgen nooit genoeg van je verhalen. De liefde van de baas gaat daarom diep. „Sommigen zien liever hun partner dan hun hond overlijden. Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik: oeps! Maar het blijkt geen uitzondering.” Nienke Endenburg, senior docent en onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft ook een praktijk als GZ-psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier en helpt mensen bij de rouwverwerking van hun huisdier. „Dat iemand liever zou hebben gehad dat de partner was overleden dan de hond zegt uiteraard ook iets over de relatie met de partner, maar de relatie tussen mensen onderling en die tussen een mens en een dier liggen op een heel ander niveau.”

Onvoorwaardelijke liefde

Een huisdier heeft namelijk heel veel voordelen, stelt Endenburg. „Een hond of kat is altijd blij om je te zien en je kan eindeloos je verhaal bij ze kwijt. Ze zeggen nooit; dat verhaal ken ik nu wel, heb je niets anders? En ook als niemand je begrijpt, dan begrijpt je huisdier je wel. Als je hond zijn hoofd in je schoot legt, helpt dat iemand. Als je succes hebt, heb je veel vrienden. Maar als je verliest, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Dieren geven je onvoorwaardelijke liefde. Mensen hebben het gevoel dat een dier hen begrijpt en niet be- of veroordeeld. Ze vertellen hun meest intieme geheimen die ze met anderen niet delen. Tegen een ander mens zeg je dat het goed met je gaat als ze dat aan je vragen. Een hond verlangt niet van je dat je met een positief antwoord komt als dat niet zo is.”

Het volledige artikel is verschenen in Metro, 5 december 2017