Arnold Kole wint Jong Talent Aanmoedigingsprijs voor Scheikunde

Voor alle eerstejaarsvakken van scheikunde én natuurkunde gemiddeld een negen

Arnold Kole

 

Arnold Kole heeft een brede interesse en combineerde daarom op de middelbare school vier profielen, waarvoor hij slaagde met een 8,6 gemiddeld. Vervolgens vond hij het lastig te kiezen tussen scheikunde en natuurkunde, dus doet hij de gecombineerde bachelor. Voor alle eerstejaarsvakken samen scoorde hij gemiddeld een 9, maar zonder de practica gaat het richting een 10.

Ik vond het contrast met het vwo niet zo groot als dat ze vertelden tijdens de meeloopdag.

“Ik kon niet kiezen tussen scheikunde en natuurkunde, het leek mij allebei erg interessant. Toen ik hier op de Open dag hoorde dat je ze kunt combineren, heb ik besloten om dat gewoon maar te proberen. Want ze gaven ook aan dat ik zonder problemen kon overstappen naar een van beide bachelors, als allebei niet zou lukken.”

Contrast niet zo groot

“Utrecht is de enige plek in Nederland waar je een speciaal gecombineerd programma natuurkunde en scheikunde hebt en de sfeer sprak mij hier ook meer aan dan bij andere universiteiten. Ik vond het contrast met het vwo niet zo groot als dat ze vertelden tijdens de meeloopdag. Op de middelbare school was ik al gewend om hard te werken. In de roostering zitten nu meer vrije momenten. Het niveau van de stof is wat hoger en het contact met de docenten is wat minder, maar het went snel.”

Combinatie klopt echt

“Ik vind bijna alle vakken leuk. Anorganische chemie, quantummechanica en particle physics vond ik tot nu toe het meest interessant en biomolecular science wat minder. Dus de combinatie van scheikunde en natuurkunde klopt echt en ik wil graag allebei de bachelors afronden, als het goed blijft gaan.”

Honoursprogramma natuurkunde

“Aan het einde van het eerste jaar ben ik ook gestart met het honoursprogramma natuurkunde. Daarvoor hebben we een aantal onderzoeksgroepen van de Universiteit van Kopenhagen bezocht. Dat was erg leuk. Als het lukt, zou ik zelf ook een PhD willen doen.”

Studio

“Ik kom uit Leeuwarden en daarom ben ik meteen op kamers gegaan. Dat vond ik wel erg wennen. In de weekeinden ga ik nog wel terug naar Leeuwarden, omdat ik daar als bijbaantje bij de Albert Heijn werk. Verder geef ik ook betaald bijles in Utrecht doordeweeks. Ik heb nu net een studio gekregen in het nieuwe studentencomplex Johanna op de Uithof. Misschien dat ik een klein gedeelte van de 500 euro van de Jong Talent Aanmoedigingsprijs besteed aan de inrichting daarvan.”