Analyse van criminaliteit in grote steden gedurende de lockdown

Alle vormen van criminaliteit daalden. Moord nam het minst af

Sociologe aan de Universiteit Utrecht Amy Nivette vroeg zich af welk effect de lockdown heeft op de criminaliteit in grote steden. Ze verzamelde van 27 verschillende grote steden, wereldwijd, de criminaliteitsdata van voor, tijdens en na de (eerste) lockdown. Nivette: “Uit de cijfers blijkt dat er gedurende de lockdown in de steden minder criminaliteit plaatsvond. Maar er waren aanzienlijke verschillen tussen de steden, én tussen de verschillende soorten criminaliteit.” Haar bevindingen zijn 2 juni verschenen in Nature Human Behaviour.

handboeien en mondkapje

De steden waarvan Nivette de criminaliteitscijfers analyseerde, liggen vooral in Europa (van Amsterdam tot Zürich) en in Noord- en Zuid-Amerika (Chicago en Rio de Janeiro bijvoorbeeld). Nivette: “Door de grote verscheidenheid aan steden, en de uiteenlopende maatregelen die per land werden ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 in te dammen, is vergelijken niet altijd even eenvoudig. Zo gaan we uit van meldingen die bij de politie zijn gedaan. Maar criminaliteit wordt niet in elke stad even gemakkelijk aan de politie gemeld, om maar iets te noemen. Toch kunnen we uit de analyse verschillende conclusies trekken. Een daarvan: hoe groter de mobiliteitsbeperking in de publieke ruimte, hoe harder de criminaliteitscijfers daalden.”

6 vormen van criminaliteit

Nivette onderscheidt in haar studie zes vormen van criminaliteit: mishandeling, diefstal, inbraak, beroving, autodiefstal en moord. De onderzoekers zagen dat in alle steden de plotselinge verminderde stedelijke activiteit vergelijkbare effecten had op de zes vormen van criminaliteit. Nivette: “De gemiddelde daling was het grootst voor beroving en diefstal, die namen respectievelijk met 46% en 47% af. Daarna kwam autodiefstal (-39%), mishandeling (-35%) en inbraak (-28%). We zien dus de grootste effecten bij misdrijven waarbij daders en geschikte slachtoffers of doelwitten in de openbare ruimte samenkomen.”

Het gedrag van bendeleden is allicht minder gevoelig voor de veranderingen die een lockdown afdwingen.

Moord

De gemiddelde daling was het kleinst voor moord: daar zag Nivette een daling van 14%. De Utrechtse onderzoeker draagt een paar factoren aan voor deze geringe daling. “In veel samenlevingen wordt een aanzienlijk deel van de moorden in huiselijke kring gepleegd. Beperkingen van mobiliteit in de stad hebben dus geen effect op moord binnen huishoudens. Daarnaast is de georganiseerde misdaad, denk aan drugsbendes, verantwoordelijk voor een variërend deel van de moorden. Het gedrag van deze bendeleden is allicht minder gevoelig voor de veranderingen die een lockdown afdwingen. Dat was ook te zien aan de cijfers in bijvoorbeeld Mexico City: de gewone misdrijven namen daar wel af, maar de misdrijven die in verband worden gebracht met de georganiseerde misdaad (moord, afpersing, ontvoeringen) daalden niet.”

Amy Nivette deed haar onderzoek in samenwerking met onderzoekers aan de University of Cambridge en de University of São Paulo.